to pani z KRUS chyba nie zna przepisow:) wlasciciel gospodarstwa rolnego o pow. powyzej 1 ha ma obowiazek oplacania KRUS nawet jak palcem nie tknie w gospodarstwie i hektary ma na drugim koncu polski, jesli nie posiada innego tytulu do ubezpieczenia - czyli nie pracuje poza rolnictwem...przestac oplacac KRUS moze tylko jesli przeniesie wlasnosc gospodarstwa na kogos innego (odda, sprzeda, wydzierzawi na conajmniej 10 lat), wiec niech pani nie pierniczy....albo ty nie piernicz,ze rozmawiales z pania z KRUSu;-)KT. pisze:Jeśli jest rolnikiem i płatnikiem KRUS nie będziemy przyznawać zasiłku dla opiekuna.
Rozmawiałam wczoraj z pracownikiem KRUS i pani uświadomiła mi z czym wiąże się zaprzestanie pracy w gospodarstwie. Oświadczenie, że rolnik zaprzestał pracy jest kłamstwem jeśli płaci KRUS.
jesli to rolnik a nie wspolmalzonek rolnika czy domownik to sam fakt nie wykonywania pracy w gospodarstwie nie ma znaczenia...zaprzestanie prowadzenia , a rolnik wlasnie ma zaprzestac prowadzenia a nie pracy w nim, to rowniez kierowanie tymi pracami, decydowanie co gdzie kiedy...wiec na takie oswiadczenie to niestety odmowa - ma oswiadczyc ze zaprzestal prowadzenia gospo. a nie,ze nie pracuje w gospodarstwiekomik pisze:Ale on nie skłamał. Bo nie oświadczył że zaprzestał prowadzić gospodarstwo tylko oświadczył, że w nim nie pracuje, a KRUS płaci i płacić będzie tylko ma ludzi, którzy na niego robią...tak mi jeszcze powiedział...
KB nie rozpędzaj się tak, bo też pierniczyszkb pisze:to pani z KRUS chyba nie zna przepisow:) wlasciciel gospodarstwa rolnego o pow. powyzej 1 ha ma obowiazek oplacania KRUS nawet jak palcem nie tknie w gospodarstwie i hektary ma na drugim koncu polski, jesli nie posiada innego tytulu do ubezpieczenia - czyli nie pracuje poza rolnictwem...przestac oplacac KRUS moze tylko jesli przeniesie wlasnosc gospodarstwa na kogos innego (odda, sprzeda, wydzierzawi na conajmniej 10 lat), wiec niech pani nie pierniczy....albo ty nie piernicz,ze rozmawiales z pania z KRUSu;-)KT. pisze:Jeśli jest rolnikiem i płatnikiem KRUS nie będziemy przyznawać zasiłku dla opiekuna.
Rozmawiałam wczoraj z pracownikiem KRUS i pani uświadomiła mi z czym wiąże się zaprzestanie pracy w gospodarstwie. Oświadczenie, że rolnik zaprzestał pracy jest kłamstwem jeśli płaci KRUS.