rolnik oświadczył, że... - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 12    [ Posty: 115 ]

Napisano: 29 maja 2014, 9:57

kb pisze:
Kati@ pisze:w ustawie wprowadzili to oświadczenie właśnie dlatego aby nie było takich wędrówek interpretacji do krusu a tu masz, niefortunnie wprowadzili zapis - zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa - bo pierwotnie miało być zaprzestanie pracy w gospodarstwie i już skojarzenie urzędnika tylko ze słowem - zaprzestanie - i lawina poszła.
ale wystarczylo, zeby wprowadzili tez zmiane w art. 3 dodajac definicje tego zaprzestania - i juz by bylo bez wedrowek i zastanawiania sie co mieli na mysli...ja mysle,ze oni tak naprawde nie chca dac swiadczen rolnikom tylko to rok wyborczy i trzeba bylo tak to napisac,zeby wydawalo sie,ze chca dac:D
A co Cię obchodzi, co mieli na myśli ? Jest jasno napisane, co ma zrobić rolnik/małżonek/domownik. Ty masz przyjąć podpisane oświadczenie.
niunia

Napisano: 29 maja 2014, 9:59

kb pisze:
Kati@ pisze:w ustawie wprowadzili to oświadczenie właśnie dlatego aby nie było takich wędrówek interpretacji do krusu a tu masz, niefortunnie wprowadzili zapis - zaprzestanie prowadzenia gospodarstwa - bo pierwotnie miało być zaprzestanie pracy w gospodarstwie i już skojarzenie urzędnika tylko ze słowem - zaprzestanie - i lawina poszła.
ale wystarczylo, zeby wprowadzili tez zmiane w art. 3 dodajac definicje tego zaprzestania - i juz by bylo bez wedrowek i zastanawiania sie co mieli na mysli...ja mysle,ze oni tak naprawde nie chca dac swiadczen rolnikom tylko to rok wyborczy i trzeba bylo tak to napisac,zeby wydawalo sie,ze chca dac:D
padło takie pytanie na tym posiedzeniu, cytuję:
Poseł Krystyna Skowrońska (PO) – spoza składu Komisji:
Rozumiem, że intencja jest szczytna, niemniej jednak przepis musi być bardzo precyzyjny.

Załóżmy, że podzielam intencje. Wydaje się jednak (jest to pytanie do Biura Legislacyjnego), że powinno być tutaj upoważnienie do wydania stosownego rozporządzenia, jak będzie wyglądało oświadczenie. Nie może to być oświadczenie, w którym chcemy mieć niektóre intencje, ale musi to być oświadczenie sformalizowane. Oświadczeniu temu musi być nadana jakaś inna reguła do sprawdzenia.

A zatem, mam prośbę do pana przewodniczącego, żeby spróbować w tym zakresie – jeżeli jest decyzja rządu – pokazać, że dajemy ministrowi upoważnienie do wydania stosownego rozporządzenia w zakresie oceny tego, jak będzie wyglądało zaniechanie działalności, pracy.

No, nie wiem, ale jeżeli ktoś ma dwa hektary, pracuje, opłaca składkę KRUS, robi na gruncie i w zasadzie prowadzi samozaspokojenie, ponieważ nie wiadomo, jaka jest to działalność, to – po pierwsze – trzeba określić (jest to pytanie do Biura Legislacyjnego), czy w innych przepisach mamy zaniechanie działalności rolniczej. Zaniechanie lub zawieszenie działalności gospodarczej mamy szczegółowo uregulowane. A zatem jak jest przy rolniczej?

Czy Biuru Legislacyjnemu nie wydaje się, że należałoby tutaj dać przepis szczegółowy upoważniający ministra do wydania szczegółowego rozporządzenia określającego tryb? Wtedy będziemy mieć komplet i nie będzie wątpliwości dotyczących weryfikacji przechodzenia na takie świadczenie.

Przewodniczący poseł Sławomir Piechota (PO):
Dziękuję.

Czy Biuro Legislacyjne mogłoby się odnieść do owych uwag i wątpliwości?

Legislator Bogdan Cichy:
Nie zgłaszamy zastrzeżeń do poprawki.

Uważamy, że norma prawna, która jest wyprowadzana w oparciu o proponowany przepis, ma charakter prawa elastycznego. Oczywiście, uwzględnia różne sytuacje, które wiążą się z użytymi sformułowaniami zaprzestania prowadzenia gospodarstwa lub zaprzestania wykonywania pracy. Oczywiście, nie jest to wskazanie i opisanie konkretnych sytuacji.

Jak państwo doskonale wiedzą, prawo można budować w oparciu o zasadę konkretnego sformułowania i normy o charakterze bezwzględnie obowiązującym, ale można też formułować prawo w oparciu o rozwiązania o charakterze elastycznym. Rozumiemy, że w tym momencie intencja jest taka, żeby miało to charakter elastyczny, żeby wszystkie możliwe sytuacje, jakie zaistnieją a, które – oczywiście – będą mieściły się w konstrukcji zaprzestania prowadzenia lub zaprzestania wykonywania, mogły...
https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 10:03

kb pisze:
W tym linku https://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/biulet ... B5004AFA18
jest jeszcze zawarta wypowiedź autora Art.3 . Będziesz wiedziała co myślał ustawodawca wprowadzając ten zapis.
niunia

Napisano: 29 maja 2014, 10:14

no widzisz tu mowili o elastycznosci a na pytania co rozumiec przez to zaprzestanie ministerstwo odpowiada cytujac art.28 ust. 4 pkt 1,2,3 i 4 ustawy o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow....
niunia - mnie interesuje art. 7 kpa :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 10:18

ale zeby nie bylo - ja odpowiedz ministerstwa mam w glebokim powazaniu;) ja wlasnie elastycznie podchodze do definicji zaprzestania;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 10:19

tak jakby art. 7 kpa sam w sobie nie budził sprzeczności, niejasności itd - jak cały polski system prawny...
Kr.

Napisano: 29 maja 2014, 10:24

kb pisze:no widzisz tu mowili o elastycznosci a na pytania co rozumiec przez to zaprzestanie ministerstwo odpowiada cytujac art.28 ust. 4 pkt 1,2,3 i 4 ustawy o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow....
niunia - mnie interesuje art. 7 kpa :)
zacytuj to gdzie ministerstwo powoluje się na art. 28 usy. 4 ... bo ja nie widzę ;)
Kati@

Napisano: 29 maja 2014, 10:27

taka odpowedz otrzymal jeden GOPS:) dostalam skan tego pisma na emaila:) niestety nie umiem go tu przekopiowac;-) jesli rozgryze jak to zrobic to wkleje;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:36

najpierw pierwsza strona:)
Załączniki
SKMBT_22314052910310.pdf
tylko za bardzo sie tym pismem nie przejmujcie;-)
(334.63 KiB) Pobrany 384 razy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 11:37

a teraz druga
Załączniki
SKMBT_22314052910320.pdf
(325.6 KiB) Pobrany 299 razy
kb