rolnik sam w dolinie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 maja 2014, 18:06

art. 3 ustawy o zdo mówi:

W przypadku, gdy o zasiłek dla opiekuna ubiegają się rolnicy, małżonkowie rolników lub domownicy,
w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 grudnia 1990 r. o ubezpieczeniu społecznym rolników (Dz. U. z 2013 r.
poz. 1403, 1623 i 1650) świadczenie to przysługuje odpowiednio:
1) rolnikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego;
2) małżonkom rolników lub domownikom w przypadku zaprzestania prowadzenia przez nich gospodarstwa rolnego albo wykonywania przez nich pracy w gospodarstwie rolnym

w związku z powyższym mam pytanie czy gdy o zdo ubiega się małżonka rolnika, mają ponad hektar ziemi, którą on uprawia ona sprawuje opiekę nad mamą i napisze oświadczenie że od 1 lipca 2013r. zaprzestaje ona prowadzenia gospodarstwa rolnego i wykonywania w nim prac, a mąż dalej będzie prowadził gospodarstwo to można jej przyznać

czy oboje nie mogą prowadzić gospodarstwa??
mmm

Napisano: 29 maja 2014, 8:28

Nie wiem czy dobrze myśle, moim zdaniem rolnik musi zaprzestać prowadzenia gospodarstwa od maja 2014r. żeby pobierać zdo na bieżąco, natomiast wyrównanie należy się wszystkim rolnikom którzy pobierali świadczenie pielęgnacyjne do 30 czerwca 2013r.
to ja

Napisano: 29 maja 2014, 8:32

ale co właśnie z rolnikami, którzy nigdy nie pobierali świadczenia pielęgnacyjnego, dopiero teraz starają się po raz pierwszy o jakieś pieniądze w związku z chorym ojcem/matką. Są gotowi złożyć oświadczenie że zaprzestają prowadzenia gosp. rolnego, ale nowa ustawa chyba nie daje im możliwości starać się o cokolwiek? Tak mnie poinformowano w OPS-ie, czy to prawda?
mkaz

Napisano: 29 maja 2014, 9:28

to ja pisze:Nie wiem czy dobrze myśle
Niedobrze.
mkaz pisze:dopiero teraz starają się po raz pierwszy o jakieś pieniądze w związku z chorym ojcem/matką.

SZO. Czyli stosowne oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa + rezygnacja z zatrudnienia.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 9:31

".......... oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa + rezygnacja z zatrudnienia."
???
Gość

Napisano: 29 maja 2014, 14:27

ale przecież:

Specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli:

1) osoba sprawująca opiekę:

a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno - rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

b) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów,
mkaz

Napisano: 29 maja 2014, 14:38

mkaz pisze:ale przecież:

Specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli:

1) osoba sprawująca opiekę:

a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno - rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

b) podlega obowiązkowo ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z innych tytułów,
nie jestes na biezaco:) te "literke" juz uchylono
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2014, 14:40

właśnie widzę, ale w moim OPS-ie o tym nie wiedzą :( A przepisy przekopiowałam teraz ze strony ministerstwa, też nie są na bieżąco
mkaz

Napisano: 29 maja 2014, 14:44

w takim razie jest szansa. Teraz pozostaje kryterium dochodowe. Czyli należy wliczyć dochody rolnika, i osoby nad którą jest sprawowana opieka? A co z małżonkiem rolnika - jest na emeryturze, jego dochody też się liczą? Ile nie można przekroczyć i czy dochody podaje się za ubiegły rok czy bieżące powiedzmy z 3 m-cy?
mkaz

Napisano: 29 maja 2014, 19:31

Jężeli rolnik napisze,że wstecz zaprzestał prowadzenia gospodarstwa to na pewno wystąpi o zwrot podatku. A która gmina mu je odda??? Tymi oświadczeniami narobicie niezłego ambarasu. Moje zdanie jest takie, że wystarczy oświadczenie,że opiekował się daną osobą.
reni

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x