Ropa a wniosek 500+ na drugie dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 17 paź 2018, 9:29

Szanowni Państwo,
moja sytuacja rodzinna:
Mam dwoje dzieci, pierwsze dziecko z byłym mężem( były mąż mieszka zagranica ) drugie dziecko z obecnym partnerem( partner mieszka ze mną , pracuje w Pl). Złożyłam jeden , wspólny wniosek o 500+ na dwoje dzieci. Wczoraj dowiedziałam się, że cały wniosek został przesłany do odpowiedniej instytucji celem sprawdzenia czy nie zachodzi koordynacja. Co za tym idzie, że 500+ na drugie dziecko z obecnym partnerem zostało wstrzymane do momentu wyjaśnienia sprawy z koordynacja, co może trwać ponad rok. Co mogę zrobić aby otrzymać 500+ na drugie dziecko, które z koordynacja nie ma nic wspólnego ? Ponoć nie wydaje się dwóch decyzji na na jednym wniosku bez względu ile dzieci zgłoszonych jest we wniosku. Bardzo proszę o poradę co mogę zrobić.
kasia@kasia
Praktykant
Od: 17 paź 2018, 9:26
Zajmuję się: ---

Napisano: 17 paź 2018, 13:59

Nie jestem pewna ale może trzeba złożyć dwa wnioski
Eliza7536
Referent
Od: 15 kwie 2014, 8:11
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2018, 12:01

Takie są nasze przepisy. Takie jest postępowanie.
Aby jakkolwiek przyspieszyć sprawę, pojechałabym osobiście do urzędu wojewódzkiego, oświadczyła wszystko co zechcą i poprosiła o sprawne wydanie decyzji.
Diana
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 30 mar 2016, 18:48
Zajmuję się:

Napisano: 18 paź 2018, 15:11

koordynacja jest ustalana bez względu na to czy wniosek złożony na pierwsze dziecko ( z dochodem) czy na drugie/kolejne (bez dochodu), chodzi o ustalenie które państwo ma pierwszeństwo do wypłaty świadczenia
Yozo
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 22:03
Zajmuję się: św

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x