Rozbieżność z komornikiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 mar 2025, 11:59

Komornik zakończył postępowanie względem dłużnika (postanowienie jest już prawomocne) w związku ze spłatą zadłużenia. U nas jest jeszcze zadłużenie na niemałą sumę - nie wiem skąd ta rozbieżność. Co mogę zrobić żeby jakoś wszcząć tą egzekucję u komornika z tego zadłużenia co nam zostało? Pani u komornika mi nic nie chciała powiedzieć...
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 26 mar 2025, 20:11

Alalala pisze:
26 mar 2025, 11:59
Komornik zakończył postępowanie względem dłużnika (postanowienie jest już prawomocne) w związku ze spłatą zadłużenia. U nas jest jeszcze zadłużenie na niemałą sumę - nie wiem skąd ta rozbieżność. Co mogę zrobić żeby jakoś wszcząć tą egzekucję u komornika z tego zadłużenia co nam zostało? Pani u komornika mi nic nie chciała powiedzieć...
A z jakiego powodu umorzył? Jakaś podstawa prawna lub uzasadnienie?

Zawsze możesz złożyć skargę na czynność Komornika i opisać wszystko. Sąd rozstrzygnie kto ma rację.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2025, 12:04

Bo tam była taka sytuacja, że Pani się na jakiś czas od nas wyprowadziła i w międzyczasie pobierała w innym OPSie FA, później znowu do nas wróciła i znowu pobierała u nas. Sprawdziłam wszystkie wpłaty jakie otrzymałam od komornika i wszystko jest zaksięgowane dobrze, więc nie wiem skąd jest aż taka różnica (ok. 700zł). Napisaliśmy pismo do komornika, że mamy jeszcze zadłużenie a on nam odpisał, że oddala nasz wniosek - w uzasadnieniu napisał, że prowadził postępowanie na wniosek wierzyciela, zakończył bo wyegzekwował wszystko i że postanowienie jest prawomocne. Może jakoś formalnie inaczej powinniśmy to zrobić? Jakiś wniosek o wszczęcie egzekucji czy coś?
Alalala
Inspektor
Od: 05 sie 2016, 9:20
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM

Napisano: 29 mar 2025, 19:21

Alalala pisze:
27 mar 2025, 12:04
Bo tam była taka sytuacja, że Pani się na jakiś czas od nas wyprowadziła i w międzyczasie pobierała w innym OPSie FA, później znowu do nas wróciła i znowu pobierała u nas. Sprawdziłam wszystkie wpłaty jakie otrzymałam od komornika i wszystko jest zaksięgowane dobrze, więc nie wiem skąd jest aż taka różnica (ok. 700zł). Napisaliśmy pismo do komornika, że mamy jeszcze zadłużenie a on nam odpisał, że oddala nasz wniosek - w uzasadnieniu napisał, że prowadził postępowanie na wniosek wierzyciela, zakończył bo wyegzekwował wszystko i że postanowienie jest prawomocne. Może jakoś formalnie inaczej powinniśmy to zrobić? Jakiś wniosek o wszczęcie egzekucji czy coś?
Powinniście byli zrobić skargę na postanowienie. Skoro jest już prawomocne to pozostaje wam zrobić wniosek o wszczęcie na nowo postepowania.
W przypadku odmowy skarga.
kaffi
Referent
Od: 23 lut 2016, 20:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x