Witam
Powiedzcie mi czy w sytuacji gdy gmina odmawia wyłożenia pieniędzy na to aby przywozic uczestnika z miejsca jego zamieszkania do ośrodka kierownik może żądać od rodziców zwrotu kosztów dowozu?
Do lili w sprawie dożywiania zaczynasz od rozeznania sytuacji na terenie powiatu:
1. sprawdzasz czy wasi uczestnicy już nie korzystają z tej pomocy i czy nie przekraczają kryterium ( kryterium 150 %)
2. kontaktujesz się się ze wszystkim ośrodkami pomocy pytasz o ich zasady (ja mam pięć ośrodków i każdy ma inne zasady),
3. analizujesz
Pozdrawiam Ania II
Do Haliny
to tylko dobra wola gminy aby dołożyć do dowozów. Jeżeli jesteście placówką prowadzoną przez samorząd to raczej nie możesz żądać od rodziców oficjalnie zwrotu kosztów gdyż nie masz żadnej podstawy prawnej. Inaczej jest w domach prowadzonych przez stowarzyszenia bo tam mogą rodzice wpłacać składkę członkowską a stowarzyszenie może te pieniądze wprowadzić do budżetu .
Pozdrawiam Ania II
ok wiec jezeli nie moge zadac zwrotu kosztow to co zrobic? matce zalezy zeby jej syn przychodzil do nas my nie mamy pieniedzy wiec chcilibysmy jakis zwrot za dowozenie gdzie z tym isc?
Możesz się udać najwyżej do ministra finansów. Problem dowozów to bolączka wielu ŚDS-ów. Ty masz dobrze bo rodzić chce zapłacić. U nas nawet tego nikt nie zaproponuje. Myślę że matka może zakupić np.materiały plastyczne do terapii, artykuły spożywcze za kwotę równoważną poniesionym kosztom za paliwo. Artykułu czy żywność przyjmujesz jako darowiznę. Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
P.S. porozmawiaj z Waszym skarbnikiem może on coś wymyśli.
Pozdrawiam
Ania II
dodatkowy urlop należy się pracownikowi socjalnemu wykonującemu pracę w terenie-niezależnie od tego czy jest pracownikiem ops/pcpr czy śdś-z tego co wiem/ale wystarczy zajrzeć do ustawy-tam jest jasno