rozwód bez zasadz.alimentów-czy należy się z. r. ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 13 lis 2014, 21:13

Mam taki przypadek :Pani rozwódka składa na z. r. nie zasadziła od eks męża alimentów. Czy mogę Jej przyznać z.r. ? Zaznaczam , że nie mam wyroku sądowego , jedynie odpis a.małż. z adnotacja rozwodową.Kobieta twierdzi ,że Sąd nie ograniczył praw dla ojca dzieci .... Nie jestem pewna , jak w tym temacie postąpić :oops:
iwonaja

Napisano: 13 lis 2014, 21:14

hmmm. tam miało być Pani ... nie uśmiech
iwonaja

Napisano: 13 lis 2014, 21:28

Muszą być dochody ojca albo zasądzone alimenty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2014, 9:02

Iks, czy możesz podac mi art. , który o tym mówi ? :oops:
Szczerze , to myślałam ,że jeśli ma rozwód, to nie musi mieć zasądz. alimentów ....
iwonaja

Napisano: 14 lis 2014, 9:18

jesli ma rozwod i nie wychowuje dzieci wspolnie z ich ojcem - to jest samotnie wychowujaca..a samotnie wychowujaca musi miec zasadzone alimenty,zeby dostac na dziecko zasilek rodzinny, albo ojciec dziecka nn,nie zyje itd (jak w ustawie;-))
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2014, 10:01

Art. 3 pkt 17a) /ilekroć w ustawie jest mowa o/ osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

Art. 7 pkt 5 /zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli/ osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica, chyba że:
a) rodzice lub jedno z rodziców dziecka nie żyje,
b) ojciec dziecka jest nieznany,
c) powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców zostało oddalone,
d) sąd zobowiązał jednego z rodziców do ponoszenia całkowitych kosztów utrzymania dziecka i nie zobowiązał drugiego z rodziców do świadczenia alimentacyjnego na rzecz tego dziecka;
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2014, 10:19

Ślicznie dziękuję ;)
Sprawa chyba jest bardziej skomplikowana , kobieta twierdzi, że wyrok nie jest prawomocny, bo mąż się odwołał .Sprawa jest teraz w Sądzie Apelacyjnym . Ja z kolei mam odpis aktu małżeństwa z adnotacja rozwodową , w której jest napisane ,że wyrok się uprawomocnił luty 2014 r.
iwonaja

Napisano: 13 maja 2016, 15:38

poczytaj sobie ten blog https://www.adwokat-cichowski.pl/ o alimentach i rozwodzie
franekdol

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x