Rozwód rodziców, a świadczenie wychowawcze

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
mikaa
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Rozwód rodziców, a świadczenie wychowawcze

Post autor: mikaa »

Sprawa wygląda tak... W naszej gminie ojciec dziecka ma przyznane prawo do świadczenia wychowawczego, matka dziecka natomiast po rozwodzie w miesiącu listopadzie złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego do organu właściwego ze względu na jej aktualny adres zamieszkania. Po zweryfikowaniu w CBB wyszło, że świadczenie na dziecko wypłacane jest w naszej gminie...Pani zajmująca się 500 plus z organu właściwego dla matki dziecka, zadzwoniła do mnie i poinformowała o całej sytuacji.
Moje pytanie brzmi....co mam zrobić z tym fantem i na jakiej podstawie. Oficjalnie nic nie mam, żadnego dokumentu, na podstawie którego mogłabym uchylić ojcu dziecka prawo do świadczenia wychowawczego.
Świadczenie za listopad zostało wypłacone przez nas i według mojego rozumowania jest to nienależnie pobrane świadczenie.
Co byście zrobili...może ktoś miał podobny przypadek. Doradźcie, proszę.
mikaa
Stażysta
Kontakt:

Re: Rozwód rodziców, a świadczenie wychowawcze

Dodam jeszcze, że na wyroku rozwodowym miejsce zamieszkania dziecka jest każdorazowo tam gdzie miejsce zamieszkania matki - taką dostałam informację przez telefon.
mikaa
Stażysta
Kontakt:

Nikt nie pomoże?!
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

Po pierwsze u Pana wywiad. A po drugie wzywaj Pana do złożenia wyjaśnień. ;) Przecież to proste.
ebk
Stażysta
Zajmuję się: Pracownik socjalny
Kontakt:

Post autor: ebk »

Podstawowe pytanie to kto sprawuje opiekę? Może jest opieka naprzemienna. Jeśli nie to trzeba przeprowadzić wywiady i ustalić kto faktycznie sprawuje opiekę.
słaby znawca
Praktykant
Kontakt:

Post autor: słaby znawca »

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą Jeśli w wyroku jest miejsce zamieszkania jest przy matce, to tego się należy trzymać. Już na forum cytowałam wyrok NSA, że organy muszą respektować wyroki i nie mogą w nie ingerować.
Ja bym wystąpiła do organu (tam gdzie mieszka matka) o przesłanie wyroku. Jesli jest tak jak piszesz, że dziecko przy matce, wszczęła postępowanie do ustalenia prawa dla Pana.
zdzislaw_dyrma
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/300
Kontakt:

Post autor: zdzislaw_dyrma »

Co wy z tymi ustaleniami. Jest prawomocny wyrok to trzeba się tego trzymać. Polecam art. 365 KPC. Dopóki nie zmieni się postanowienie sądu, Panu nie przysługuje świadczenie. Do tego chyba trzeba jakiegoś kuratora powiadomić, że wyrok nie jest wykonywany przez rodziców. ;)
pinezka
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/SR/FA/DS
Kontakt:

Post autor: pinezka »

Powinnaś dostać pismo z drugiego ośrodka ze wpłynął wniosek. Na tej podstawie wszczynasz postępowanie w swojej 500+ i wysyłasz wywiad do pana. Na podstawie wywiadu możesz uchylić świadczenie. Jeżeli dziecko jest z matka bo tak tez mówi wyrok to świadczenie należy się matce. Jeżeli dziecko
Mieszka z tatą a orzeczeniem sądu powinno być z mama to niestety ale nikt nie może brac 500+. Jak coś to pisz. ;)
asia2008
Praktykant
Kontakt:

Post autor: asia2008 »

U nas nastąpił rozwód i dziecko według postanowienia Sądu ma zostać przy ojcu i ojciec dziecka miał przyznane prawo do świadczenia wychowawczego.

Od lipca 2020 roku dziecko mieszka natomiast u matki i w listopadzie 2020 roku matka dostarczyła postanowienie sądu wydane w październiku2020 r. o udzieleniu zabezpieczenia ustalając miejsce pobytu przy matce.
500+ zostało Panu wypłacone włącznie z październikiem natomiast od listopada miał wstrzymane.

Czy świadczenie wypłacone w październiku ojcu dziecka jest to nienależnie pobrane świadczenie ??
pinezka
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/SR/FA/DS
Kontakt:

Post autor: pinezka »

Skoro już tak wyglada sprawa to trzeba wysłać dwa wywiady do ojca i matki i ustalić gdzie i od kiedy jest dziecko. Jeżeli okaże się ze dziecko od września jedyny matki a ojciec dostał 500 to będzie nienależnie pobrane. Nie oznacza to tez ze matka dostanie te pieniądze. Wrócą do skarbu państwa 😉
ODPOWIEDZ