ryczałt - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 06 gru 2013, 14:45

Klient przyniósł zaświadczenie z US, prowadzi działalność gospodarczą na ryczałcie, na zaświadczeniu pisze:
przychód - 1020 zł
składki społeczne - 0 zł
składki zdrowotne - 0 zł
należny podatek zryczałtowany 1020 zł
Jaki przyjąć miesięczny dochód żeby było prawidłowo?
~a

Napisano: 06 gru 2013, 14:57

i zaraz poleca psy na mnie ale szlak mnie trafia jak widze takie pytania. Przy działalności zryczałtowanej to on ma Ci podać jaki osiągnal dochod za poprzedni miesiac. Ty nic nie wyliczasz. Rece opadaja
~ww

Napisano: 06 gru 2013, 14:58

oświadczenie klienta o dochodzie uzyskanym z ostatniego miesiąca
~--

Napisano: 06 gru 2013, 15:02

jak Ci za mało to masz tu. Pamietajcie czytanie nie boli

5. W stosunku do osób prowadzących pozarolniczą działalność gospodarczą:
1) opodatkowaną podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych – za dochód przyjmuje się przychód z tej działalności pomniejszony o koszty uzyskania przychodu, obciążenie podatkiem należnym określonym w prze-pisach o podatku dochodowym od osób fizycznych i składkami na ubezpie-czenie zdrowotne określonymi w przepisach o świadczeniach opieki zdro-wotnej finansowanych ze środków publicznych, związane z prowadzeniem tej działalności oraz odliczonymi od dochodu składkami na ubezpieczenia społeczne niezaliczonymi do kosztów uzyskania przychodów, określonymi w odrębnych przepisach, z tym że dochód ustala się, dzieląc kwotę dochodu z działalności gospodarczej wykazanego w zeznaniu podatkowym złożonym za poprzedni rok kalendarzowy przez liczbę miesięcy, w których podatnik prowadził działalność, a jeżeli nie prowadził działalności, za dochód przy-jmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby;
2) opodatkowaną na zasadach określonych w przepisach o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne – za dochód przyjmuje się kwotę zadeklarowaną w oświadczeniu tej osoby.
~ww

Napisano: 06 gru 2013, 18:54

może źle sie wyraziłam, wiem że musi być oświadczenie ale klient pyta sie jak ma je napisać, znaczy jaką kwote, czy to ma być 1020 czy 0? jest rolnikiem, wiec ma odliczyć składki które odprowadza?
ww,po co sie denerwujesz? skoro nie chcesz to nie odpowiadaj, to forum dla wszystkich, nie tylko dla orłów takich jak Ty , ale też niekumatych jak ja, chce sie tylko upewnić, czy robie coś złego?
~a

Napisano: 20 sie 2014, 12:13

Mam pytanie :
1. Dochód z działalności na zasadach zryczałtowanych na być na oświadczeniu wraz z zaświadczeniem z urzędu skarbowego i opłatą składek każdorazowo gdy klient ubiega się po pomoc co miesiąc?

2. Klient prowadzi działalność na zasadach zryczałtowanych i preferencyjnych tzn. odprowadza składki w zaniżonych kwotach. Czy za dochód przyjmujemy kwotę zadeklarowana w ZUS jako podstawa wymiaru składek?.
han

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x