ryczałt w poróży służbowej
ryczałt w poróży służbowej
Czy aby wypłacić ryczałt 6 zł na pokrycie kosztów dojazdów środkami komunikacji miejskiej w czasie delegacji muszą być dołączone bilety , czy może tylko oświadczenie że pracownik korzystał w czasie podróży służbowej z komunikacji miejskiej czy musi czy udowodnić inaczej bo w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej pisze w $ 9 punkt 2 " Ryczałt nie przysługuje jeżeli pracownik nie ponosi kosztów dojazdów "" Jak to u was jest ? Bardzo proszę o poradę bo mam dylemat
Re: ryczałt w poróży służbowej
ja to biorę na chłopski rozum. Pytam pracownika (jak nie mam dołączonego zgłoszenia) na jakiej ulicy było szkolenie i patrzę czy mógł np dotrzeć tam od dworca lub innego przystanku na piechotę, czy musiał podjechać komunikacją miejską. Biletów nie wymagam.
U mnie pracownicy wypełniają oświadczenie o korzystaniu z komunikacji miejskiej i o tym czy były zapewnione: śniadanie, obiad i kolacja.
jeżeli delegacja wystawiona środki komunikacji pulicznej to jeżeli nie ma biletów autobusowych to naliczam mu ryczałt na dojazd z godnie z rozporządzeniem w sprawi rozliczania delegacji art.9.1
Oprócz ryczałt w poróży służbowej - Księgowość przeczytaj również:
wpłata dochodów na dzień ostatniego m-ca
umowa zlecenie
wigilia dla osób samotnych
''13'' - po świadcz, rehabilitacyjnym
dotcja
kwoty świadczenia pielęgacyjn.
Decyzje ROPS
Kara umowna
wydatki strukturalne
OperacyjnA Pomoc Żywnościowa w 2014
pomoc "200"