Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: Rządowy projekt ustawy o dodatku osłonowym

Post autor: lusia&lusia »

MagataK pisze: 04 sty 2022, 10:11 Macie już opracowany wzór zawiadomienia o pozostawianiu wniosku o dodatek energetyczny bez rozpoznania??
ja staram się nie wydawać wniosków na enetg. żeby pózniej nie pisać zawiadomień
ope123
Stażysta
Zajmuję się: DM.DE
Kontakt:

Post autor: ope123 »

beatab pisze: 03 sty 2022, 14:16 i kto u Was będzie realizował dodatek osłonowy ???? czy ktoś coś już wie ?
u nas świadczenia rodzinne
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Gość »

Dwa pytania na szybko:
1. Wzór wniosku zawiera oświadczenia dotyczące dochodów członków gospodarstwa domowego a ustawa i rozporządzenie nie precyzują jakie dokumenty ma przedstawić wnioskodawca. Czy oznacza to, że do wniosku nie muszą okazywać się PIT czy tam jakimś zaświadczeniem?
2. Tryb odwoławczy od decyzji odmownej standardowo będzie do SKO za pośrednictwem WBP? Czy tu też spodziewać się niespodzianek?
dmalicja
Stażysta
Zajmuję się: dm,de ,stypendia
Kontakt:

Post autor: dmalicja »

czy będziecie weryfikować wpis do CENTRALNEJ EWIDENCJI EMISYJNOŚĆI BUDYNKÓW. bo mam juz zapytania czy będziemy to sprawdzać?
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

Gość pisze: 04 sty 2022, 10:51 Dwa pytania na szybko:
1. Wzór wniosku zawiera oświadczenia dotyczące dochodów członków gospodarstwa domowego a ustawa i rozporządzenie nie precyzują jakie dokumenty ma przedstawić wnioskodawca. Czy oznacza to, że do wniosku nie muszą okazywać się PIT czy tam jakimś zaświadczeniem?
2. Tryb odwoławczy od decyzji odmownej standardowo będzie do SKO za pośrednictwem WBP? Czy tu też spodziewać się niespodzianek?
1. Nie muszą PITu pokazywać, bo sam ściągniesz z empatii i podzielisz przez 12, nie ma uzysków i utrat. Też się zastanawiam jakie dokumenty.
2. Pewnie tak będzie.
czy będziecie weryfikować wpis do CENTRALNEJ EWIDENCJI EMISYJNOŚĆI BUDYNKÓW. bo mam juz zapytania czy będziemy to sprawdzać?
Będzie trzeba - tylko my jako OPS nie mamy do tego dostępu, więc nie wiem czy będzie trzeba występować z wnioskiem do urzędu czy będzie możliwość sprawdzenia w empatii
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Przeglądałem sobie ten wzór wniosku i wrypali taki zapis (wytłuszczenie autorów):

Dochodem gospodarstwa domowego po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób są: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1128, z późn. zm.) pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne, dochody niepodlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (organ ustala je na podstawie oświadczenia wnioskodawcy zawartego w części III wniosku), dochody z gospodarstwa rolnego (organ ustala je na podstawie wielkości gospodarstwa rolnego podanej przez wnioskodawcę w części IV wniosku), dochody z działalności opodatkowanej na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym.

Na mój mały rozumek, to pogrzebać w PITach czy empatiach będziemy mogli tylko po wznowieniu postępowania, bo inaczej nie ma podstaw. Wprost jest napisane czym mamy się kierować :/

Dodatkowo może ktoś z was się orientuje czy przygotowują aplikację do obsługi tego świaczenia? taką, która pomogłaby liczyć zł/zł weryfikowałaby PESEL czy sprawdzała ta cholerną ewidencję emisyjności?
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Przepraszam, za post pod postem, ale nie mogę edytować.
W części III wzoru wniosku, w nagłówku, jest byczor:

OŚWIADCZENIE WNIOSKODAWCY
O JEGO DOCHODACH LUB DOCHODACH CZŁONKA GOSPODARSTWA DOMOWEGO INNYCH NIŻ DOCHODY PODLEGAJĄCE OPODATKOWANIU PODATKIEM DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH NA ZASADACH OKREŚLONYCH
W ART. 27, ART. 30B, ART. 30C, ART. 30E I ART. 30F
USTAWY Z DNIA 26 LIPCA 1991 R.
O PODATKU DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH

Oznacza to, że w te oświadczenia wpisujemy tylko dochody inne niż opodatkowane.
Próbowałem się dodzwonić na infolinię ale jest to niewykonalne.
Kurtyna.
Gość
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Wiecie, co, chyba jednak muszę wypocząć, źle to wszystko pojąłem ;) Sorry, do usunięcia te posty :(
dmalicja
Stażysta
Zajmuję się: dm,de ,stypendia
Kontakt:

Post autor: dmalicja »

Gość pisze: 04 sty 2022, 12:03 Przeglądałem sobie ten wzór wniosku i wrypali taki zapis (wytłuszczenie autorów):

Dochodem gospodarstwa domowego po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób są: przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r.
o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1128, z późn. zm.) pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne, dochody niepodlegające opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych (organ ustala je na podstawie oświadczenia wnioskodawcy zawartego w części III wniosku), dochody z gospodarstwa rolnego (organ ustala je na podstawie wielkości gospodarstwa rolnego podanej przez wnioskodawcę w części IV wniosku), dochody z działalności opodatkowanej na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym.

Na mój mały rozumek, to pogrzebać w PITach czy empatiach będziemy mogli tylko po wznowieniu postępowania, bo inaczej nie ma podstaw. Wprost jest napisane czym mamy się kierować :/

Dodatkowo może ktoś z was się orientuje czy przygotowują aplikację do obsługi tego świaczenia? taką, która pomogłaby liczyć zł/zł weryfikowałaby PESEL czy sprawdzała ta cholerną ewidencję emisyjności?

u nas zamówili sygnity więc zobaczymy jak będzie a telefony się urywają....
Fantomas
Referent
Zajmuję się: DM i DE
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Oświadczenie o dochodach składają tylko wtedy gdy osiągają dochody nieopodatkowane wymienione we wniosku lub ha. przeliczeniowe. W pozostałych przypadkach sam sprawdzasz sobie wysokość dochodów gospodarstwa dom. w bazie. Ośrodki pomocy mają dostęp do takiej bazy.
ODPOWIEDZ