samotne a zaliczka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 18 mar 2009, 15:19

Czy w momencie wejścia w życie ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz o zaliczce alimentacyjnej osoba uprawniona do zaliczki alimentacyjnej mogła w tym samym czasie pobierać dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania (czy dana osoba od września 2005r. mogła pobierać zarówno zaliczkę alimentacyjną i w/w dodatek do zasiłu rodzinnego).
~Gosia

Napisano: 18 mar 2009, 15:40

chodzi mi o to że te osoby które w 2004r. pobierały dodatek z tytułu samotnego wychowywania w momencie wejścia zaliczki alimentacyjnej utraciły prawo do tego dodatku. Została mi jedna Pani,która od września 2005r. zaczęła pobierać zaliczkę alimentacyjną i jednocześnie dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania. Czy mogło być tak wypłacane?
~Gosia

Napisano: 18 mar 2009, 16:35

Może ktoś pomoże? Mam kontrole i nie wiem jak się tłumaczyć
~Gosia

Napisano: 20 mar 2009, 9:07

o ile pamiętyam była możliwośc pobierania i dodatku i zaliczki, dotyczyło to osób, które miały prawnie uregulowaną samitność/rozwód/ pozostał osoby miały rok na załatwienie rozwodu bądź seperacji ,później nowelizacja ustawy nie przewidywała dodatków dla rozwiedzionych i z prawem do zaliczki . Wszystko wynikało z tego, że ówczesna ustawa określała kto ma prawo do dodatku ,kto do zaliczki a nic nie mówiła,że ten kto ma prawo do ZA nie może pobierać dodatku, określała definicję osoby samotnej/tutaj \"miesciły\" się osoby rozwiedzione/, dlatego mogły mieć i jedno i drugie świadczenie
~elka

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x