U nas Pani wdowa, wyszła ponownie za mąż z nowym mężem ma dziecko i każdorazowo składa o samotne na pierwszą dwójkę. My co roku odmowa, idzie do SKO i oni przyznają, powołując się na różne wyroki np. NSA z 07.06.2013r. I OSK 2162/12.
też mam podobną sytuację, jestem przed wydaniem decyzji , jestem po konsultacji z naszym prawnikiem który stoi na stanowisku że przyznać bo dzieci nieżyjącego rodzica to nie dzieci partnera (nie są wychowywane wspólnie z ich rodzicem). Na dodatek z tyt. samotnego tak czy tak dam odmowę i Pani ma się odwołać niech SKO rozpatruje. Czy wystarczające będzie powołanie się na ten art.3 pkt 17a) i dot. dodatku z tyt. samotnego wychowywania, czy jeszcze coś dajecie?Ppudel12 pisze: ↑20 gru 2023, 10:13zgodnie z art. 3. o świadczeniach rodzinnych ilekroć w ustawie jest mowa o:
17a) osobie samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;