A co mnie dochody gminy obchodzą? I tak z tego grosza nie widzę, mimo, że w tym grzebię więc lata mi, co się stanie z tym 40% dla gminy. Ja swoje 40 % dziś skonsumuję za zdrowie posłów i wzięcie się do roboty przed wyborami.Irmina Kobus pisze:Ponawiam pytanie:
Zwróćcie uwagę na proponowany ust. 11 w art. 27:
"Organ właściwy wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, rozlicza kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności przypadających od dłużnika alimentacyjnego wraz z odsetkami zgodnie z kolejnością określoną w art.
1026 § 2 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. z 2014 r. poz. 101, z późn. zm.)"
czyli:
"Wydzieloną wierzycielowi sumę zalicza się przede wszystkim na koszty postępowania, następnie na odsetki, a w końcu na sumę dłużną."
Jeżeli dobrze rozumiem, będzie to skutkować koniecznością rozliczania wyegzekwowanych kwot w pierwszej kolejności na odsetki a dopiero na końcu na należność główną. W praktyce oznaczać to będzie prawie całkowite pozbawienie gmin dochodów z tego tytułu! Co o tym sądzicie?
Marysiaa pisze:pewnie za okres 2014/2015 bedzie trzeba jeszcze pobawic sie z tytułami...
art. 1 ust. 1 pkt 6
6) w art. 27:
a) uchyla się ust. 2
Nie tylko nie będzie tytułów, ale nawet decyzji dla dłużników.Art.10 Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem art. 2 i art. 3 pkt 2, które wchodzą w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.