Skąd ta rozbierzność - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 36 ]

Napisano: 16 maja 2014, 7:50

Karoosia pisze:Nieźle ops-y ...chcecie wydawac decyzje pozytywną na zdo na okres od 2014-05-15?? do konca waznosci orzeczenia i potem kazac osobom sie wyrejestrowywać???? litości. osoba ktora jest zarejestrowana w PUP nie otrzyma ZDO od dnia 2014-05-15 tego swiadczenia.Nieźle jak na poczatek....
Uśmiałem sie z rana. Wskaz mi proszę przepis na poparcie Twojego rozumowania.
Zarejestrowanie w powiatowym urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy lub posiadanie statusu bezrobotnego nie ma wpływu na uprawnienie do zasiłku dla opiekuna w okresie od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia złożenia wniosku o ustalenie zasiłku dla opiekuna.
Jak zamierzasz odmówić prawa do ZDO komuś, kto złoży do Ciebie wniosek o ZDO 10.09.14, a wyrejestruje się dajmy na to 09.09.14?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 7:55

Iks pisze:
kb pisze:skoro nie ma wplywu tylko do dnia zlozenia wniosku to juz od dnia zlozenia wniosku ma wplyw:D
Może i ma, ale jak dla mnie literalnie z ustawy + Uśr - żaden ;)
Na gruncie SP/SZO zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości, niemniej nie można uznać, ze ustawodawca jest nieracjonalny i w nowej ustawie zawarł przepis, który nie ma żadnego znaczenia i nie odnosi się do nikogo.Właśnie ten przepis może przesądzać o tym, że dla potrzeb ZDO orzecznictwo w zakresie SP/SZO nie będzie miało zastosowania.
Nie wiem czy tak będzie czy nie,ale póki nie ma ustalonej linii orzeczniczej w tej sprawie, chyba zdecyduję się jednak nakłaniać klientów do wyrejestrowania się z PUP przed złożeniem wniosku o ZDO.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 9:03

Gość pisze:stoisz na takim samym stanowisku jak ja?
Stoję.
kronos79 pisze:nie można uznać, ze ustawodawca jest nieracjonalny i w nowej ustawie zawarł przepis, który nie ma żadnego znaczenia i nie odnosi się do nikogo.Właśnie ten przepis może przesądzać o tym, że dla potrzeb ZDO orzecznictwo w zakresie SP/SZO nie będzie miało zastosowania.

Ten zapis (że fakt zarejestrowania nie ma wpływu) pojawił się w ustawie dopiero po tym jak niektóre organy zaczęły podnosić wątpliwość, że osobom zarejestrowanym w okresie od 01.07.13 do wejścia ustawy nie należy się wyrównanie. Pewnie były jakieś konsultacje w tej sprawie, pisma od ośrodków czy coś - na tej podstawie pewnie ustalono, że organy będą wymagać wyrejestrowania na bieżąco aby przyznać świadczenie i stąd ten zapis wygląda jak wygląda. Nie pierwszy przypadek konstruowania przepisów w kompletnym oderwaniu od rzeczywistości. Nawet jeśli uznać, że ten przepis faktycznie ma znaczenie, to ja w ustawie (Ani w ZDO ani w USR w starym brzmieniu) nie znajduję podstaw do odmowy świadczenia osobie zarejestrowanej (poza jakimś naciągnięciem ponad miarę tego jednego zapisu).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 9:11

Iks. Co to znaczy sformułowanie ten zapis tak wygląda jak wygląda. Jest art. 2 ust. 6 i treści tego zapisu należy się trzymać. Skoro ustawodawca zakreśli czasokres gdzie bycie zarejestrowanym nie ma wpływu na ustalenie uprawnień to znaczy, jak to napisał chyba Kb a contrario bycie zarejestrowanym po tym terminie ma wpływ na ustalenie uprawnień.
ira

Napisano: 16 maja 2014, 9:24

ira pisze:a contrario bycie zarejestrowanym po tym terminie ma wpływ na ustalenie uprawnień.
Tak wiem, otwartą kwestią pozostaje jaki ma wpływ ;) Bo jak dla mnie brakuje zapisu, że 'ZDO nie przysługuje osobie zarejestrowanej', żeby to interpretować jako jednoznaczną przesłankę do odmowy. W tej chwili można jedynie naciągać, ale nie wiem czy zbudowałbym jakieś poprawne uzasadnienie odmowy na podstawie tego jednego naciągniętego przepisu.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2014, 9:40

Iks pisze:Ten zapis (że fakt zarejestrowania nie ma wpływu) pojawił się w ustawie dopiero po tym jak niektóre organy zaczęły podnosić wątpliwość, że osobom zarejestrowanym w okresie od 01.07.13 do wejścia ustawy nie należy się wyrównanie. Pewnie były jakieś konsultacje w tej sprawie, pisma od ośrodków czy coś - na tej podstawie pewnie ustalono, że organy będą wymagać wyrejestrowania na bieżąco aby przyznać świadczenie i stąd ten zapis wygląda jak wygląda. Nie pierwszy przypadek konstruowania przepisów w kompletnym oderwaniu od rzeczywistości
Pewnie masz rację, niemniej domniemanie racjonalności ustawodawcy pozostaje. Poza tym sam dobrze wiesz,że intencje nie mają większego znaczenia, istotne jest co z nich wyszło.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 4 z 4    [ Posty: 36 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x