Skierowanie do DPS bez dokumentacji? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 lis 2015, 12:15

Witam,
mam przypadek gdzie pilnie muszę w DPS umieścić petenta ze schizofrenią. Do tej pory opiekę prawną sprawował nad nim brat, jednak od dłuższego czasu nie daje sobie z nim rady i wystąpił do Sądu z wnioskiem o zdjęcie z niego tego obowiązku. Petent sprawia problemy, dlatego też chwilowo przebywa w Szpitalu na oddziale psychiatrycznym. Rozmawiałem z jego bratem i ten chce abyśmy jako OPS skierowali chorego do DPS tylko procedury mogą potrwać zbyt długo a petent prawdopodobnie na początku grudnia będzie musiał opuścić szpital i wrócić do domu, gdzie z kolei rodzina bardzo się tego obawia. Czy jest szansa aby najpierw umieścić petenta w DPS a później załatwiać całą procedurę (zaświadczenia od lekarzy itp.)? Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Może mnie ktoś poinstruować?
socjalny89nz

Napisano: 17 lis 2015, 12:59

Skoro klient umieszczony jest w szpitalu, zwróc sie do szpitala o wypełnienie dokumentów, wypiszcie skierowanie i prosto ze szpitala możecie go umieścic w DPS.
boomba

Napisano: 17 lis 2015, 13:11

Przebywa w szpitalu i jest problem z zaświadczeniami od lekarzy?
Szpital ma zapewne swojego pracownika socjalnego i on powinien sprawę uruchomić. Jeśli nie, to pracownik socjalny z OPS, na terenie którego znajduje się szpital.
Ja bym bez dokumentów nie umieszczał (pamiętajmy jeszcze o roli PCPRu i lokalnego starosty, a także dyrekcji dps). Raz, że wydaje mi się to niezgodne z prawem, wiec także niemożliwe. Dwa, że może coś takiego zainteresować sąd. Szczególnie umieszczenie osoby bez wymaganej zgody. Niewykluczone zresztą, że wymagana tu jest decyzja sądu o umieszczeniu w dps, ale sprawy nie znam, więc się nie wypowiadam.
Procedura wcale nie musi trwać długo, gdy osoba jest w szpitalu. W ciągu jednego lub 2 dni mogą tam temat oblecieć.
Reszta zależy od ops i PCPRu.
Pozdrawiam
Gość

Napisano: 17 lis 2015, 14:45

Dzięki za radę. Skontaktowałem się z placówką w sprawie wystawienia opinii psychiatry. Teraz wszystko zależy od lekarza bo w trakcie rozmowy praktycznie jednoznacznie dano mi do zrozumienia, że możliwość wystawienia w/w opinii leży tylko w dobrej woli lekarza.
socjalny89nz

Napisano: 18 lis 2015, 9:59

Czy Klient jest całkowicie ubezwłasnowolniony? Jeśli tak to czy brat jest jeszcze opiekunem? Jeśli rodzina w takim przypadku obawia się Twojego Klienta niech brat złoży do was wniosek o umieszczenie go w domu pomocy społecznej. W takim przypadku występujecie albo do pracownika socjalnego w szpitalu albo do właściwego ops o zaświadczenia lekarskie - na piśmie, wywiad natomiast z opiekunem prawnym przeprowadza pracownik właściwy do miejsca zamieszkania opiekuna. Jeśli nie ma obecnie opiekuna to nie wiem czy coś można zrobić, bo klient nie może decydować sam o sobie, pewnie trzeba poczekać na ustanowienie nowego opiekuna
idaa

Napisano: 18 lis 2015, 10:45

Tak, klient jest całkowicie ubezwłasnowolniony a jego prawnym opiekunem jest brat, który z nim mieszka. Reszta rodziny nie chce brać na siebie ciężaru opieki nad chorym, utrzymują z nim sporadyczny kontakt. Obecnie klient przebywa w szpitalu na oddziale psychiatrycznym, ponieważ kilka tygodni temu miała miejsce sytuacja gdzie stwarzał on poważne zagrożenie dla brata jak i sąsiadów. Z relacji brata wiem, że na początku grudnia planują go wypuścić bo podobno dobrze się sprawuje i jego stan nie wskazuje na nic niepokojącego. Brat wspomina, że w domu jest on nieobliczalny i ciężko przewidzieć kiedy nastąpi u niego napad agresji. Kiedy tylko klient został zabrany do szpitala, brat zwrócił się do mnie z prośbą o załatwienie DPSu. Po kilku dniach przyszedł do mnie i oświadczył mi, że przemyślał sobie całą sprawę i nie jest w stanie samodzielnie opiekować się chorym bratem dlatego też zwrócił się do Sądu z wnioskiem o zdjęcie z niego obowiązku bycia opiekunem prawnym. Wiem też, że chory po wyjściu ze szpitala nie ma gdzie wrócić oprócz rodzinnego domu gdzie mieszkał dotychczas. Tak jak wspominałem, starałem się nawiązać kontakt z lekarzem psychiatrii szpitala w którym przebywa klient, jednak lekarz stwierdził że nie wie czy wystawi opinie bo to zależy od wielu czynników - tak to określił dlatego też odczułem że robi mi wielką łaskę rozmawiając ze mną.

Najbardziej obawiam się momentu powrotu do domu, bo podejrzewam co może się dziać. DPS mamy już upatrzony i jest w nim wolne miejsce (na chwilę obecną). Chęć współdziałania ze strony brata chorego jest minimalna, bo w pierwszej kolejności zależy mu na tym, aby pozbyć się ciężaru i nie być już opiekunem. Ja sam nie mam pojęcia co robić, gdzie i do kogo się skierować. To mój pierwszy taki przypadek i pierwsza osoba, którą samodzielnie kieruje do DPS.
socjalny89nz

Napisano: 18 lis 2015, 15:06

W przypadku osob ubezwłasnowolnionych decyzje o umieszczeniu podemuje sąd, ale głowy nie dam, powinieneś sprawdzic to u radcy.
Bietka,

Napisano: 18 lis 2015, 15:18

zgadza się, przeczytaj art. 39 ust. 3 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego - decyzje podejmuje sad rodzinny.
Aszka,

Napisano: 06 gru 2015, 21:11

Odświeżam temat bo pojawiły się nowe okoliczności. Otóż prawnemu opiekunowi podopiecznego nie udało się zrzec obowiązku sprawowania prawnej opieki i do dnia dzisiejszego nadal nim jest. Dodam, że mam już praktycznie skompletowaną dokumentację do DPS. Pytanie moje brzmi, czy pomimo tego iż opiekun prawny wyraża chęć umieszczenia swojego brata w DPS (gdzie podopieczny nie jest w stanie samodzielnie podjąć takiej decyzji) może złożyć wniosek samodzielnie czy musimy zwrócić się też do sądu rodzinnego? Analizując wspomniany art. 39, wydaje mi się, że musi taką zgodę otrzymać, ale chciałem się Was upewnić czy dobrze myślę.
socjalny89nz

Napisano: 07 gru 2015, 10:00

opiekun prawny nawet jeśli wyraża zgode na umieszczenie podopiecznego w dps musi mieć uprzednio uzyskac zgodę sądu rodzinnego (to wynika wprost z kod. rodzinnego o wymaganiu zgody sądu we wszystkich wazniejszych sprawach pozostającego pod opieką). występuje z wnioskiem opiekun, tylko on ma uprawnienie do występowania w imieniu podopiecznego. ośrodek występowałby jeżeli nie byłoby opiekuna lub ten też nie wyrażałby zgody na umieszczenie.
al.a

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x