skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 04 kwie 2016, 14:59

witam, potrzebuję pomocy w ustaleniu składu rodziny. jest zona i mąż. mają dwójke dzieci. trzecie jest innego mężczyzny i nosi jego nazwisko. jaki skład rodziny przy rodzinnym i zarazem przy 500 + ?
b.k.

Napisano: 04 kwie 2016, 16:46

Tradycyjny :) żona maz i dzieci
masterm

Napisano: 05 kwie 2016, 9:32

czyli jeśli jest jeszcze małżeństwo to skład rodziny zawsze będzie mąż i żona i dzieci. i nieważne że te dzieci mają inne nazwiska???
b.k.

Napisano: 05 kwie 2016, 14:19

czy nie powinno byc tutaj konkubenta jako ojca trzeciego dziecka?
i wtedy skład rodziny by był: żona, mąż, dzieci i konkubent żony
b.k.

Napisano: 05 kwie 2016, 16:30

b.k. pisze:czy nie powinno byc tutaj konkubenta jako ojca trzeciego dziecka?
i wtedy skład rodziny by był: żona, mąż, dzieci i konkubent żony
Chcesz wpisywac wszystkich kochankow tej pani ? Chyba nie byliby zadowoleni
masterm

Napisano: 05 kwie 2016, 20:31

jesli kobitka ma konkubenta z ktorym ma dziecko, ale ma też dzieci z wcześniejszego małżeństwa i jeszcze się nie rozwiodła, to ja bym wpisała żonę, konkubenta, męża i wszystkie dzieci - każda z tych osob jest wymieniona w art. 3 pkt. 16 ustawy pod pojęciem rodziny.
Co innego jeśli rodzina wyglada tak: mąż, żona (żyją razem) i ich dzieci oraz dziecko z innego ojca - to taki skład bym zostawiła - bez exkonkubenta ;)
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 05 kwie 2016, 20:49

kochanków nie wpisujemy do składu rodziny nigdy. Choćby i wszystkie dzieci były uznane przez kochanka to ZAWSZE w składzie jest mąż. Żadnych trójkącików, kombinowania ze składem. Dopóki nie ma rozwodu albo separacji mąż być musi.
Gość

Napisano: 05 kwie 2016, 21:07

kropka86 pisze:jesli kobitka ma konkubenta z ktorym ma dziecko, ale ma też dzieci z wcześniejszego małżeństwa i jeszcze się nie rozwiodła, to ja bym wpisała żonę, konkubenta, męża i wszystkie dzieci - każda z tych osob jest wymieniona w art. 3 pkt. 16 ustawy pod pojęciem rodziny.
Co innego jeśli rodzina wyglada tak: mąż, żona (żyją razem) i ich dzieci oraz dziecko z innego ojca - to taki skład bym zostawiła - bez exkonkubenta ;)
Ale to już by podchodziło pod bigamie, a ona jest w Polsce zakazana.
m&m

Napisano: 05 kwie 2016, 22:55

ja takie wersje ze szkolenia z panem M przywiozłam i wiem, że niektórzy mieli takie przypadki i tak stosowali ;) A bigamia to chyba wtedy jak ślubów jest więcej niż jeden, a kochanków, ojców dzieci to... :lol:
kropka86
Starszy referent
Od: 10 sty 2016, 21:21
Zajmuję się: ŚR,FA,ZDO i inne

Napisano: 05 kwie 2016, 23:33

Podchodziło a jest robi jednak róznicę.
I przy dochodach trzech dorosłych osób otrzymamy trójkącik. Mało realny.
Ale w takim razie po co liczyć męża, jesli liczy się kochanka, bo z mężem nie żyje. A przecież zdarzają sie sytuacje, ze mąż łozy i wychowuje dziecko zony i jej kochanka.
m&m

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem