skład rodziny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 paź 2024, 10:44

Witam
Pani X ma 2 dzieci w wieku 13 i 18 lat. Każde dziecko ma innego ojca. Dwa lata temu wyszła za mąż, mąż nie jest ojcem żadnego z tych dzieci. Na dziecko 18 letnie są zasądzone alimenty wypłacane przez Fundusz alimentacyjny. Młodsze dziecko nie ma zasądzonych alimentów.

1) Kto powinien wchodzić w skład rodziny, jeżeli wnioskodawcą o ustalenie prawa do świadczeń z funduszu alimentacyjnego, rodzinnych będzie pełnoletnia córka Pani X?
2) Czy należy wpisać do składu rodziny ojca 13 letniego dziecka, na którego nie są zasądzone alimenty.
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 paź 2024, 8:51

Może ktoś podpowie jak uważa?
Monia2020
Stażysta
Od: 03 gru 2020, 21:45
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 paź 2024, 9:09

W składzie rodziny będzie matka, mąż matki i siostra wnioskodawcy, tej osiemnastolatki.
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Napisano: 16 paź 2024, 9:34

U mnie są lepsze kwiatki. Panna z obecnym partnerem ma 4-ro dzieci, ale ma też jedną (najstarszą) córkę, której ojciec nie jest znany. Wszystko było dobrze jak byli razem, jednak teraz się pokłócili i postanowieniem sądu dzieci, na czas trwania sprawy, mają być przy ojcu, bo mama bywa tu i tam. Tata składa wniosek o rodzinne na własne dzieci, ale do składu rodziny wpisuje też matkę dzieci (bo nie ma zasądzonych alimentów), a chce dostać rodzinne. Wpisał też córkę partnerki (nie wiem czy prawidłowo), bo jak nie wpisze to będzie przekroczenie dochodu. Wcale mi nie zależy na tym żeby nie dostał świadczeń, wręcz przeciwnie, bo chłop się naprawdę stara......
Od pani mamy wiem, że ona (w innym organie) będzie składała wniosek o rodzinne na swoją najstarszą córkę, ale jako samotna, żeby uzyskać dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka, bo ojciec nieznany......
Co o tym myślicie, chodzi mi głównie o skład rodziny tatusia... czy matka dzieci i jej córka mogą w nim zostać, a może tylko matka, a jej córka już nie..... Jaki macie pomysł na tą patchworkową rodzinę :?:
ElciaB
Stażysta
Od: 13 mar 2023, 10:04
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x