SKŁAD RODZINY, CZY DOBRZE? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 lut 2020, 9:14

wniosek o przyznanie świadczenia fa. Dwoje pełnoletnich dzieci. Dwa oddzielne wnioski. składają każde z dzieci. Skład rodziny w każdym wniosku taki sam tj. matka, dwójka dzieci czy w 1 wniosku: dziecko nr 1 i matka, we wniosku nr 2 dziecko nr 2 i matka? Bezskuteczność jest wystawiona na matkę dzieci. Dodam, że jedno z dzieci (nr 1) nie zamieszkuje razem z matką i rodzeństwem. Pytam ponieważ za dwa miesiące dziecko nr 1 podejmie pracę i jeżeli skład rodziny będzie 3 osobowy będzie przekroczenie dochodu. SKO stwierdziło, że dwa wnioski oddzielne i w każdym tylko w składzie rodziny wnioskowane dzieci... i szczerze... zwariowałam. Pomóżcie....
sylwia500
Stażysta
Od: 15 mar 2017, 11:19
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/DE/SW

Napisano: 19 lut 2020, 10:48

w tym wypadku o składzie rodziny decyduje wnioskodawca. Musi w nim być wnioskodawca i mamusia, brat już nie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 lut 2020, 13:56

do : de Charette
Mam podobną sytuację . Córka pełnoletnia, składa wniosek na siebie i wpisała w skład tylko matkę ale w tej rodzinie jest jeszcze pełnoletni brat wnioskodawczyni po 25 roku życia na którego matka ma świadczenie pielęgnacyjne.
Co zrobić z tym składem rodziny?
Dziewczyna mimo iż chciałaby go wpisać to nie posiada jego nr pesel ( są napływowi z innej gminy)a matka nie chce go udostępnić ponieważ są w złych stosunkach przez co dziewczyna wyprowadziła się od matki a zamieszkała u siostry w naszej gminie.

Co mam zrobić? Czy wysłać do dziewczyny wezwanie do uzupełnienia wniosku? , Czy też nie muszę?!!!
Alicja-86
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 10:14
Zajmuję się: FA/ŚR

Napisano: 25 lut 2020, 9:31

Kto wie jak będzie dobrze?
Alicja-86
Stażysta

Napisano: 25 lut 2020, 11:15

nie musisz, nie twoja sprawa
A poza tym ma to jakieś znaczenie?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2020, 9:52

a jak z art 2 pkt12, u matki na CBB wyszło że to świadczenie pielęgnacyjne jest w gminie w której ona mieszka a ta dziewczyna napisała w oświadczeniu, że to jest na starszego niepełnosprawnego brata.
Myślę nad wystąpieniem z wnioskiem o udost. danych do tamtej gminy, żeby wskazali dane tego brata, ale jak dzwoniłam to Pani powiedziała, że sprawa jego nie dotyczy i nie udzielą mi takich info! :?:
Dziwna sytuacja.
Jak zrobić, żeby było poprawnie?
Alicja-86
Stażysta

Napisano: 27 lut 2020, 14:56

co Wy na to?
Alicja-86
Stażysta