skład rodziny-konkubent - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 gru 2013, 12:28

Witam. Pani składa wniosek o FA na swojego syna. We wniosku wykazuje swojego konkubenta. Z tym tylko, że nie posiada z nim wspólnego dziecka. No i rodzi się problem. Bo skoro nie mają wspólnego dziecka to czy zgodnie z art. 2 pkt 12 powinnam go zaliczyć do składu rodziny?. Dodam tylko, że ta pani składała już w tym okresie św. wniosek ale dostała odmowę ze względu na przekroczenie dochodu. No i kombinuje dalej..... Ale powiedzcie czy mogę go zaliczyć do składu rodziny???
~zrozpaczona

Napisano: 02 gru 2013, 12:34

Według mnie nie powinien się znaleźć w składzie rodziny.

Ale jeśli Pani tak bardzo, bardzo się upiera, by znalazł się w składzie rodziny, to niech napisze Ci oświadczenie, że zależy Jej na dopisaniu G0o do rodziny i niech Ci powie czemu - zawsze będziesz miala jakąś podkładkę na wypadek, gdyby się odwołała do SKO.

Acha niech też na tym oświadczeniu napisze, że została przez Ciebie pouczona, że nie powinien się ten gostek znaleźć w składzie rodziny.
~Pytajnik

Napisano: 02 gru 2013, 12:35

nie może być w składzie rodziny, a jak wpisze napiz odmowe
~domino

Napisano: 02 gru 2013, 12:42

zgodnie z ustawa jeżeli nie sa małżenstwem ani nie maja wspólnego dziecka nie zalicza się go do składu rodziny.
miałam taki sam przypadek. wspólnie nie przekraczali kryterium doch. bez niego - pani przekraczała. Pani nie chciała wykreślić go z wniosku wieć pisałam do niej wezwanie o popraweinie wniosku zgodnie z rozporządzeniem ministra z 7-07-2010 paragr. 5.
~kasia

Napisano: 02 gru 2013, 13:24

ok. dzięki. Wniosek już przyjęty w takiej formie dostałam. Więc teraz ją wezwę. Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi. Miłego tygodnia.
~zrozpaczona

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x