Witam
Małe pytanko-czy wliczacie do dochodu przy DM składkę zdrowotną płaconą przy świadczeniu pielęgnacyjnym i zasiłku dla opiekuna?
Jeśli tak to proszę o podstawę prawną lub jakiś komentarz na ten temat.
Dziękuję za pomoc.
Jest w ustawie definicja dochodu i to powinno wystarczyć. Tam jest kompletny katalog potrąceń. Jeśli mati znajdzie w nim składkę zdrowotną, to niech nam wskaże miejsce.
Ponadto niech mati przypomni sobie jak tę składkę na co dzień traktuje przy wynagrodzeniach za pracę, przy zasiłkach dla bezrobotnych, czy przy emeryturach. W omawianym przypadku musi być tak samo i tyle.
Hej PCW
Nie musisz pisać o Matim w trzeciej osobie i nie tym tonem. Chciałem się tylko upewnić i to wystarczy.
Nie będę taki jak Ty i podziękuję Tobie normalnie jak człowiekowi. Dziękuję
Szanowna/y Mati. Z pierwszego postu trudno było od razu odczytać, że wiesz prawie wszystko i jedynie sprawdzasz tę wiedzę, raczej że potrzebujesz podstawowej wiedzy („proszę o podstawę prawną”). Ja traktuję to forum jako dyskusję zawodowców, a nie szkolenie początkujących. W takiej sytuacji niektóre rodzaje wpisów na forum nie powinny w ogóle pojawiać się, więc zaczynają nas irytować i nie jest to tylko moje zdanie.
Pozdrawiam
jak przyszedłem na dodatki to uczono mnie, że składki zdrowotne bierzemy tylko ze swiadczen rodzinnych albo z PUP, czyli jak ktos mi daje wycinek z renty i jest dochod-1956,55, zal.na podatek- 154, skl. zdrowotne- 176,06 i na reke ma 1626,46 to biore tylko to na reke? ja bym dodal jeszcze i te zdrowotne, ale nie wiem. moja poprzedniczka pracowala 6 lat na dodatkach to skądś to musiała wytrzasnąć, ze tylko wlicza sie skl. zdrowotne z pup i świadczen. a wy jak robicie?
Trudno znaleźć logiczne uzasadnienie, by coś, co nazywa się "składką zdrowotną" traktować raz tak, a raz inaczej. Składka zdrowotna to składka zdrowotna, wliczamy każdą do dochodu.
Na podstawie czego pracująca 6 lat w dodatkach poprzedniczka różnicowała składki zdrowotne - nie mam pojęcia. Może na podstawie jakiejś fantazji SKO.
Krwawa pewnie ta poprzedniczka robiła za kamyczek na szkoleniu w bajorka
Sładki zdrowotne wszelkiej maści i te kare i te gniade i PUP RUP ZUS i OPS liczymy bez wyjątku
A co zrobić z wnioskiem gdzie wnioskodawczyni nie ma zamiaru wpisać w dochód swojej składki zdrowotnej z PUP? Przy składaniu wniosku oczywiście została poinformowana,że składka zdrowotna wlicza się do dochodu, jednak jak sama oznajmiła ona tego za dochód nie uważa i do dochodu nie wpisze (trudny klient). Z uwagi na to,że zmusić jej nie mogę i siły już walczyć z nią nie miałam uznałam,że sama wliczę tę składkę zdrowotną jej do dochodu i wyjaśnię wszystko w sentencji decyzji - w końcu ma prawo się od niej odwołać. Sporządziłam notatkę służbową z przeprowadzonej rozmowy i pobrałam zaświadczenie z PUP, gdzie ewidentnie widnieje,że te składki są odprowadzane.