składka zdrowotna w pouczeniu - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 mar 2015, 14:38

nie chce pisać w sentencji decyzji o składce zdrowotnej do zasiłku stałego czy mogę ją umieścić w takiej formie w pouczeniu
Zgodnie z art. 66 ust. 1 pkt 26 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2008 Nr 164, poz. 1027 z późn. zm.) obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnemu podlegają osoby pobierające zasiłek stały z pomocy społecznej niepodlegające obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu.
Na podstawie w/ w ustawy obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego osób, pobierających zasiłek stały obejmuje okres od dnia przyznania zasiłku do dnia utraty prawa do zasiłku. Składka na ubezpieczenie zdrowotne wynosi 9% podstawy wymiaru składki. Podstawą wymiaru składek na ubezpieczenie zdrowotne dla osób pobierających zasiłek stały jest kwota odpowiadająca wysokości przyznanego zasiłku stałego z pomocy społecznej.
i czy ubezpieczam osobę od następnego dnia miesiąca jeżeli jest ubezpieczona w PUP przy mężu ?
wiolawiola

Napisano: 18 mar 2015, 10:26

No i dobrze bo nie możesz pisać w sentencji decyzji o składce, ja np. nie piszę nigdzie w decyzji przyznającej zasiłek stały o składce ,dokumentem jest samo zgłoszenie w programie płatnik do ZUS-u - ZZA. Nie możemy wpisywać w decyzjach dot. pomocy społecznej ustawę dot. opieki zdrowotnej.
Kontrole z UW bardzo zwracają na to uwagę tj. decyzja nie może zawierać zapisu dot. składki zdrowotnej.
m-ka

Napisano: 18 mar 2015, 11:09

W sentencji nie piszemy, ale w pouczeniu jak najbardziej - strona ma prawo do pełnej informacji.
annaa

Napisano: 18 mar 2015, 12:10

A my jesteśmy po kontroli i nam nie zarzucili, że piszemy w sentencji
1. zas. stały
2. skł. zdr. na czas trwania stałego
kotek

Napisano: 18 mar 2015, 14:20

My też mieliśmy kontrol i nie zarzucono nam, że piszemy w sentencji decyzji o przyznaniu skladki zdrowotnej, skoro to jest zadanie z ustawy o pomocy społ.
OPS 11111

Napisano: 19 mar 2015, 13:42

Mam prośbę mamy mieć kontrolę z UW ,proszę prześlijcie mi decyzję na zasiłek stały,jak jesteście po kontroli.Z góry dziękuję lidka [email protected].
lilka10

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x