każda z umów jest na całkowicie innym zakresie obowiązków. Uważam , że nie ma opcji aby zus zarzucił nam że jest pozornie zawarta. czyli rozumiem ze zusy należące po stronie naszej czyli emerytalna, rentowa i wypadkowa nie będą odprowadzane oraz FP ? Bo zleceniobiorca ma pobieraną z tej drugiej umowy tylko zdrowotna i podatek . My jako zleceniodawca nie płacimy nic i chciałabym sie upewnić czy dobrze. Z tej pierwszej ma pobierany komplet zarówno należące po stronie zleceniobiorcy jak i zleceniodawcyMarcin Paciej pisze: ↑17 maja 2022, 13:07Przy drugiej umowie, sprawa zależy od ZUS, w zasadzie od samej kontroli, Jeżeli wszystko jest udokumentowane, że umowa dotyczy oddzielnych czynności i dodatkowo jest oświadczenie zleceniobiorcy to nie powinno być problemu. Ale tak jak napisałem na wstępie, zależy od ZUS, mogą stwierdzić , że druga umowa jest " pozorna " i zleceniodawca celowo ją zawarł aby zmniejszyć składki.
Jeżeli pierwsza jest oskładkowana a druga dotyczy innych czynności, to w mojej ocenie jest prawidłowo. Wy jako zleceniodawcy nie płacicie z drugiej umowy nic, skoro nie są potrącane składki społeczne od zleceniobiorcy to i zleceniodawca nie płaci. Natomiast co do składki na FP według mnie powinna być odprowadzona, można zerkną na taki artykuł:apsia87 pisze: ↑18 maja 2022, 9:58każda z umów jest na całkowicie innym zakresie obowiązków. Uważam , że nie ma opcji aby zus zarzucił nam że jest pozornie zawarta. czyli rozumiem ze zusy należące po stronie naszej czyli emerytalna, rentowa i wypadkowa nie będą odprowadzane oraz FP ? Bo zleceniobiorca ma pobieraną z tej drugiej umowy tylko zdrowotna i podatek . My jako zleceniodawca nie płacimy nic i chciałabym sie upewnić czy dobrze. Z tej pierwszej ma pobierany komplet zarówno należące po stronie zleceniobiorcy jak i zleceniodawcy.Marcin Paciej pisze: ↑17 maja 2022, 13:07Przy drugiej umowie, sprawa zależy od ZUS, w zasadzie od samej kontroli, Jeżeli wszystko jest udokumentowane, że umowa dotyczy oddzielnych czynności i dodatkowo jest oświadczenie zleceniobiorcy to nie powinno być problemu. Ale tak jak napisałem na wstępie, zależy od ZUS, mogą stwierdzić , że druga umowa jest " pozorna " i zleceniodawca celowo ją zawarł aby zmniejszyć składki.
serdecznie dziekuję za odpowiedzMarcin Paciej pisze: ↑18 maja 2022, 13:50Jeżeli pierwsza jest oskładkowana a druga dotyczy innych czynności, to w mojej ocenie jest prawidłowo. Wy jako zleceniodawcy nie płacicie z drugiej umowy nic, skoro nie są potrącane składki społeczne od zleceniobiorcy to i zleceniodawca nie płaci. Natomiast co do składki na FP według mnie powinna być odprowadzona, można zerkną na taki artykuł:apsia87 pisze: ↑18 maja 2022, 9:58każda z umów jest na całkowicie innym zakresie obowiązków. Uważam , że nie ma opcji aby zus zarzucił nam że jest pozornie zawarta. czyli rozumiem ze zusy należące po stronie naszej czyli emerytalna, rentowa i wypadkowa nie będą odprowadzane oraz FP ? Bo zleceniobiorca ma pobieraną z tej drugiej umowy tylko zdrowotna i podatek . My jako zleceniodawca nie płacimy nic i chciałabym sie upewnić czy dobrze. Z tej pierwszej ma pobierany komplet zarówno należące po stronie zleceniobiorcy jak i zleceniodawcy.Marcin Paciej pisze: ↑17 maja 2022, 13:07Przy drugiej umowie, sprawa zależy od ZUS, w zasadzie od samej kontroli, Jeżeli wszystko jest udokumentowane, że umowa dotyczy oddzielnych czynności i dodatkowo jest oświadczenie zleceniobiorcy to nie powinno być problemu. Ale tak jak napisałem na wstępie, zależy od ZUS, mogą stwierdzić , że druga umowa jest " pozorna " i zleceniodawca celowo ją zawarł aby zmniejszyć składki.
https://www.podatki.biz/artykuly/oplaca ... _27210.htm
Składki na fundusz pracy uzależnione są od przychodu danego zleceniobiorcy, skoro przekracza przychód minimalnego wynagrodzenia to powinna być odprowadzona składka na FP ( chyba, że korzysta z zwolnień z FP)- to zależy od konkretnej osoby