SKO do ponownego rozpoznania- jaki termin? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 maja 2026, 12:37

W dniu 27.04.26 wpłynęła decyzja z SKO do ponownego rozpoznania ( decyzja z 14.04.2026r.)jaki mam termin na to? od kiedy go liczę? od wpływu decyzji do nas? od wydania decyzji?( to moja pierwsza taka sprawa)
[email protected]
Praktykant
Od: 12 maja 2026, 8:57
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 15 maja 2026, 12:47

Kiedyś było tak, że czekano na zwrot akt z SKO i od wtedy liczono termin miesiąca. Tak stało też orzecznictwo. Jednakże od jakiś kilku lat orzecznictwo się zmieniło i organ powinien wydać decyzję do miesiąca czasu od wydania decyzji SKO. Jak pisałem w innym poście możliwości technologiczne organów wzrastają i trzeba się dostosowywać do obecnych realiów. Zawsze mamy kopię akt zrobioną elektronicznie do wydruku w razie czego. Jak strona cierpliwa czekam na zwrot akt ale jeśli wiem, że brak akt może być wykorzystywany to nie czekałbym i orzekał w oparciu o kopię. Pytanie też jakie ma zapaść rozstrzygnięcie czy na korzyść czy zaś odmowa. Mi ciężko powiedzieć bo ostatnio albo wszystko utrzymane albo załatwione na poziomie II organu.

W wyroku WSA w Warszawie sygn. akt. I SA/Wa 1308/23 – z dnia 29.09.2023 r.
„W orzecznictwie sądów administracyjnych ugruntował się pogląd, w którym zwłoka organu z załatwieniem sprawy, związana z brakiem dostępu do akt nie stanowi okoliczności usprawiedliwiającej bezczynność. Jak wskazuje się, organ administracji publicznej powinien tak prowadzić postępowanie aby zapewnić sobie dostęp do właściwych akt sprawy, choćby poprzez wykonanie ich kopii przed przekazaniem akt w razie takiej konieczności. W przypadku uznania przez organ administracji, że akta sprawy znajdujące się w sądzie administracyjnym są mu rzeczywiście niezbędne do merytorycznego zakończenia postępowania organ ten powinien wyczerpać wszelkie możliwe środki do uzyskania wyglądu w te akta, w tym przykładowo poprzez zapoznanie się z nimi w siedzibie Sądu lub zrobienia kserokopii niezbędnych dokumentów. Bierne oczekiwanie na zwrot akt administracyjnych nie może usprawiedliwiać zarzut bezczynności organu (vide: wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie z 14 marca 2016 r. o sygn. akt II SAB/Kr 221/15).”

W wyroku WSA w Lublinie sygn. akt. II SAB/Lu 140/20 - z dnia 18.02.2021 r.
„W orzecznictwie sądów administracyjnych utrwalone jest stanowisko, że okoliczności zwalniające organ z zarzutu bezczynności muszą mieć charakter prawny i proceduralny, a nie jedynie faktyczny. Brak akt sprawy czy też przesłanie tych akt innemu organowi albo sądowi, nie jest przyczyną niezależną od organu i nie stoi na przeszkodzie rozpoznaniu sprawy (zob. przykładowo jedynie wyroki NSA z 26 maja 1999 r., III SAB 83/98 oraz z 14 listopada 2014 r., II OSK 1257/14).”
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 15 maja 2026, 14:17

czyli jednak do miesiąca od daty wydania decyzji przez SKO? nie od daty kiedy my otrzymamy?
[email protected]
Praktykant

Napisano: 15 maja 2026, 14:32

[email protected] pisze: W dniu 27.04.26 wpłynęła decyzja z SKO do ponownego rozpoznania ( decyzja z 14.04.2026r.)jaki mam termin na to? od kiedy go liczę? od wpływu decyzji do nas? od wydania decyzji?( to moja pierwsza taka sprawa)
zapytam tak z innej strony, ile czekałaś na odpowiedź z SKO?
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2026, 15:02

Beatris pisze:
15 maja 2026, 14:32
[email protected] pisze: W dniu 27.04.26 wpłynęła decyzja z SKO do ponownego rozpoznania ( decyzja z 14.04.2026r.)jaki mam termin na to? od kiedy go liczę? od wpływu decyzji do nas? od wydania decyzji?( to moja pierwsza taka sprawa)
zapytam tak z innej strony, ile czekałaś na odpowiedź z SKO?
Miesiąc dokładnie tyle.
[email protected]
Praktykant

Napisano: 15 maja 2026, 15:04

[email protected] pisze:
15 maja 2026, 12:37
W dniu 27.04.26 wpłynęła decyzja z SKO do ponownego rozpoznania ( decyzja z 14.04.2026r.)jaki mam termin na to? od kiedy go liczę? od wpływu decyzji do nas? od wydania decyzji?( to moja pierwsza taka sprawa)
Mogę prosić o wypowiedzenie się w sprawie, bo nie wiem czy robić przedłużenie terminu. Decyzja wydana 14 kwietnia 2026 a data wpływu do nas o 27.04.26
[email protected]
Praktykant

Napisano: 15 maja 2026, 20:27

ja miałam do ponownego rozpoznania ale ostatnia moja tak sprawa była z przedłużniem terminu do załatwienia sprawy. Ja do tej pory patrzyłam na datę wpływu do mnie decyzji.
Beatris
Podinspektor
Od: 12 sty 2015, 17:38
Zajmuję się:

Napisano: 29 maja 2026, 10:28

Proszę o pomoc. Sytuacja wygląda następująco;
1.Przyznano Pani świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach od lipca 2025( poprzednio pobierała do maja 2025r. jeden miesiąc przerwy bo nie było ważnego orzeczenia.)
2. Nastąpiło wznowienie postępowania gdyż KRUS poinformował, że od 01.06.2025r powróciła do prowadzenia gospodarstwa.
3 Uchyliliśmy decyzje przyznającą i odmówiliśmy prawa do świadczenia pielęgnacyjnego -Pani się odwołała
4. SKO uchyliło i przekazało do ponownego rozpatrzenia:
SKO: między innymi zarzucił: Organ I instancji nie wykazał w sposób dostateczny wystąpienia przesłanki wznowienia.
Po ponownym rozpoznaniu sprawy organ mając na względzie powyższe uwagi Kolegium, zgromadzi niezbędny materiał dowodowy pozwalający na ocenę zaistnienia bądź nie przesłanek wznowienia postępowania i tym samym podjęcia prawidłowego rozstrzygnięcia.
Wszystko już mam dowody, przesłuchania itd. Okazało się, że raczej Pani przysługuje świadczenie pielęgnacyjne bo nie podejmowała żadnych czynności w gospodarstwie, czyli nie pracowała tak zeznali świadkowie, Pani tez tak oświadczyła, że do KRUS powróciła w okresie nie pobierania świadczenia bo potrzebowała ubezpieczenia.
Teraz moje pytanie co ja powinnam dalej zrobić?
Czy wydać kolejna decyzje przyznającą? Czy tamta pierwsza pozostaje w obiegu?
Pogubiłam się już teraz, co z tym wznowieniem?
[email protected]
Praktykant

Napisano: 29 maja 2026, 10:36

A ustaliłaś czy nie pobierała dopłat z Armir ??
Pomijając ta kwestię. Jeżeli uważasz, że jej się należy to umorzyć postępowanie w sprawie wznowienia. Decyzja przyznająca jest nadal w obiegu prawnym bo nie doszło do jej uchylenia w trybie wznowienia. Wypłacasz normalnie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 29 maja 2026, 11:23

tak ustaliłam nie pobiera dopłat. Ok umorzyć postępowanie w sprawie wznowienia. a czy jakaś informacja jeszcze dla Pani powinna być ?
[email protected]
Praktykant

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x