skomplikowana sprawa - zerknijcie proszę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 21 lut 2014, 12:00

Syn złożył wniosek z FA, w składzie rodziny ma matkę i jej córkę (inny tatuś tej córki). Mamusia się rozwiodła po raz drugi, ma zasądzone alimenty jednak odwołała się od wyroku, który jest nieprawomocny. Tatuś nie odbiera korespondencji, sąd w związku z tym wyznacza nowe terminy rozpraw...
Co ja mam z tym zrobić?
~Nowa

Napisano: 21 lut 2014, 12:31

Zakładam że to wyrok o rozwód i alimenty z tatusiem osoby uprawnionej a córki nie jest prawomocny.

Wyrok o alimenty ma być z klauzulą wykonalności, nie musi być prawomocny.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2014, 12:50

Syn dorosły. W składzie rodziny był on, jego mama z mężem (nie jego ojcem) i córka też tego drugiego tatusia. Mama się rozwiodła z tym drugim (nie ojcem uprawnionego) i odwołuje się od zasądzonych alimentów. Jest jeden wyrok orzekający rozwód i te alimenty. Teraz w składzie rodziny nie byłoby męża mamusi, wyrok z 2013, wiec alimenty nie byłyby liczone. Tylko czy mogę przyznać temu synowi fundusz jak nie mam pieczątki na tym wyroku ze sądu?
~Nowa

Napisano: 21 lut 2014, 12:54

Jeśli wyrok o rozwód z drugim tatusiem jest nieprawomocny to do rozpatrzenia wniosku obecnśc 2 taty jest niezbędna. jeśli nieprawomocny jest tylko wyrok o alimnety dla siostry to nie ma większego znaczenia dla sprawy siostra może nie mieć alimnetów nie ma to wpływu - jej fa nie przyznajesz. a jak sąd wyda nowy wyrok w sprawie to i tak pewnie zasądzi alimnety wstecz.
~Monika

Napisano: 24 lut 2014, 15:58

Jeśli bym miała zaświadczenie ze sądu, że w punkcie I dotyczącym rozwodu wyrok jest prawomocny to czy mogę przyznać?
~Nowa

Napisano: 24 lut 2014, 17:15

jeśli chodzi o wyroki rozwodowe to i alimenty i rozwód jest prawomocny i obowiązuje w tym samym czasie bo przy rozwodzie alimenty są od uprawomocnienia wyroku czyli ,, cały ,, wyrok musi być rawomocny
~ewita

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x