Dostaliśmy od jednego komornika informację o zamknięciu przez wierzyciela postępowania egzekucyjnego. Uchyliliśmy decyzję przyznającą FA od stycznia 2016r.. Po dwóch dniach przychodzi wierzyciel z pretensjami, dlaczego uchyliliśmy mu decyzję, skoro on przeniósł postepowanie do innego komornika. Wniósł do nas podanie o uchylenie naszej decyzji uchylającej okazało się, że do tego drugiego komornika (wskazanego przez wierzyciela) nie wpłynął nowy wniosek o egzekucje alimentów. Wierzyciel jednak wrócił do starego komornika. Mam zażądać od niego zaświadczenia o bezskuteczności? Czy może mi napisać oświadczenie o bezskuteczności? Za styczeń nie mogę mu już wypłacić FA? (żąda tego w piśmie). Poradźcie!
ja bym w tej sytuacji zażądała zaświadczenia o bezskuteczności. zastanowiłabym się jeszcze czy nie przyjąć nowego wniosku i przyznać od miesiąca złożenia wniosku.
oświadczenie oświadczeniem a o zaświadczenie napisz sama do komornika i jemu daj do wiadomości, jeżeli nie będziesz miała zaświadczenia to mu odpisz na to podanie że nie jest prowadzona egzekucja i mu nie przysługuje -krótka piłka. Chyba że potraktujesz to jako odwołanie to w takim razie do SKO