Śmierć osoby z gospodarstwa domowego - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 sty 2021, 19:59

Pan złożył mi wniosek o dodatek mieszkaniowy w tym miesiącu, tj.styczniu. W skład gospodarstwa wchodziła osoba niepełnosprawna, poruszająca się na wózku. Gdyby nie ten fakt metraż mieszkania przekroczyłby wartość ustawową i byłaby odmowa. Wniosek rozpatrzyłam, dodatek przyznany od lutego do lipca i niestety Pan zgłasza śmierć tej osoby niepełnosprawnej. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Pomóżcie...
Ira
Stażysta
Od: 10 kwie 2019, 11:01
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 18 sty 2021, 10:21

Ira pisze:
17 sty 2021, 19:59
Pan złożył mi wniosek o dodatek mieszkaniowy w tym miesiącu, tj.styczniu. W skład gospodarstwa wchodziła osoba niepełnosprawna, poruszająca się na wózku. Gdyby nie ten fakt metraż mieszkania przekroczyłby wartość ustawową i byłaby odmowa. Wniosek rozpatrzyłam, dodatek przyznany od lutego do lipca i niestety Pan zgłasza śmierć tej osoby niepełnosprawnej. Co mam zrobić w takiej sytuacji? Pomóżcie...
Nic masz nie robić.
Art.7 ust 10
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 18 sty 2021, 12:23

No dobrze, ale jeszcze nic mu nie wypłaciłam, bo dodatek ma przyznany od lutego do końca lipca. Czy to nie wpływa jakoś na jego prawo do tego dodatku?
Ira
Stażysta

Napisano: 18 sty 2021, 14:05

Ira pisze:
18 sty 2021, 12:23
No dobrze, ale jeszcze nic mu nie wypłaciłam, bo dodatek ma przyznany od lutego do końca lipca. Czy to nie wpływa jakoś na jego prawo do tego dodatku?
możesz zrobić wszczęcie postępowania administracyjnego , wezwać wnioskodawcę ...jeżeli nie wydałaś jeszcze decyzji
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 18 sty 2021, 15:13

Wydałam decyzję, tak jak pisałam wyżej dodatek został przyznany na okres od lutego do lipca 2021... W takim razie zostawiam tak jak jest i taka sytuacja (śmierć tej osoby niepełnosprawnej) nie ma wpływu na prawo tego Pana do dodatku?
Ira
Stażysta

Napisano: 18 sty 2021, 16:30

Art. 7 ust. 10: Zmiany danych zawartych we wniosku lub deklaracji złożonej przez
wnioskodawcę, które nastąpiły w okresie 6 miesięcy od dnia przyznania dodatku
mieszkaniowego, nie mają wpływu na wysokość wypłacanego dodatku
mieszkaniowego.
Czyli w tym przypadku faktycznie chyba trzeba zostawić wszystko tak jak jest i wypłacać przez pół roku. A swoją drogą przepis jest głupi, bo jedni pracownicy szybko robią decyzje (przyznanie dodatku), a inni na ostatnią chwilę. I w sumie gdybyś nie wydała jeszcze decyzji przyznającej to dodatku nie można by wypłacić? Bo jeden pracownik w dodatkach robi tak, a inny inaczej? :)
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2021, 23:31

No właśnie Krwawa, wszystko w tych naszych dodatkach jest jakieś niedopowiedziane... Zastępuję koleżankę, siedzę w tym od niedawna, no i mam wrażenie, że "im więcej wiem, tym więcej nie wiem" :) Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :* Super, że można liczyć na waszą pomoc !
Ira
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x