Śmierć współmałżonka

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Ewelinakierner1986
Praktykant
Zajmuję się: św
Kontakt:

Śmierć współmałżonka

Post autor: Ewelinakierner1986 »

Hej. Słuchajcie, mam Panią która zgłosiła się o przeniesienie dokumentacji 500+ do innego ośrodka,ale okazało się, że małżonek nie żyje od 2019 roku i nie zostało to do nas zgłoszone (dodam,że konto było wspólne). Jak byście postąpili w tej sprawie?? bo mam problem i nie wiem jak to ugryźć, czy wysyłać starą dokumentacje do innego organu, czy tam Pani ma składać jeszcze na stary okres??
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Śmierć współmałżonka

Post autor: de Charette »

pij kawę. Ty z radością wysyłasz akta i jesz pączka. Teraz to nie twój problem.
A problem jest nieciekawy. Jeżeli świadczenie było na niego to nie powinna tego brać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Ewelinakierner1986
Praktykant
Kontakt:

Może jeszcze jakieś pomysły??
Ewelinakierner1986
Praktykant
Kontakt:

Jak mogę przesłać akta skoro wnioskodawcą była osoba,która już nie żyje??
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

powzięłaś informację, że strona nie żyje, więc prawo do świadczeń wygasa...pani tłumaczysz,ze nie jest strona postepowania, więc niczego na jej wniosek nigdzie nie wyslesz, niech sklada wniosek tam gdzie mieszka i tyle... Inną kwestią jest to, że pobrała coś co jej się nie należało...miała 3 miesiące na złożenie wniosku od śmierci małzonka...nie mam pomysłu jak podejść do wypłaconych swiadczeń pobranych przez osobę do nich nieuporawnioną. Wydaje sie, są jednak nienależne...byłyby należne gdyby miała ustalone już prawo do świadczen po śmierci męża na podstawie art. 18 ust. 2b - a nie ma
ODPOWIEDZ