SONDAŻE - HYdE PaRK

Strona 7 z 9    [ Posty: 82 ]

Napisano: 20 lip 2011, 23:39

aleś się popisał chłopcze, nie ma co! kończąc jakoś tą swoją politologię liznąłeś troszkę chyba temat badań opinii publicznej?

cyt. z powyższego artykułu:
\"Sondaż zrealizowano w dniach 5-11 maja 2011 roku na liczącej 1189 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.\"

moje szczere gratulacje dla twojego polotu! chyba, że np. pis swoje \"prawdziwe\" sondaże, którymi chwali się na lewo i prawo, przeprowadza na całej populacji narodu polskiego, włączając w to mieszkających za granicą? do mnie i mi znanych członków tej populacji jednak nie udało się jakoś dotrzeć z ankietą;)
żenada, jak zwykle z resztą...
~czarny piotruś

Napisano: 20 lip 2011, 23:46

Jakiś durny Ty!
\"Sondaż zrealizowano w dniach 5-11 maja 2011 roku na liczącej 1189 osób reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.\"
Czy Ty wiesz co to jest metodologia badań naukowych?? Czy wiesz co to jest reprezentatywna grupa badawcza?? Nie ! nie stosuj więc pisowskiej przewrotności - kłamstwa.
Jeśli z tej informacji metodologicznej masz wniosek, że naród to 1189 osób to się mylisz równie dobrze można napisać naród to PIS dzibar i łukasz
~do Łukasza

Napisano: 21 lip 2011, 0:09

hahahahahahahaha!!!

brawo! ostatnie zdanie mnie rozwaliło:))))
szacun.
~czarny piotruś

Napisano: 21 lip 2011, 0:59

wielceście oblatani w metodologii badań statystycznych. Zrozumiałe, że nie jestem statystykiem, ale to co sugerujecie, że nie wiem, jest dla mnie tak oczywiste, że nawet przez chwilę nie rozważałem problemu w innych kategoriach. Chodzi mi o to, że w stosunku do informacji o próbie losowej, nijak ma sie tytuł nadany artykułowi. No chyba, że dla was ma. A w takim razie możecie sobie czytać takie artykuły i dodatkowo jeszcze wierzyć ich tytułom. No chyba, że jeden pisze bez zrozumienia, a drugi bez zrozumienia czyta. W takim razie zupełnie zrozumiałe jest dla mnie, że baranom można wmówić wszystko.

Jest na forum człowiek, który jest z zawodu statystykiem - posługuje sie nickiem \"Z.\" Jeśli zdarzy Mu się czytać wymianę naszych zdan to proszę go o interpretację. A co to jest próba badawcza, to jakoś tak się składa, że wiem. Tym bardziej jeśli jest losowa - he he. Cóż, macie widać problem ze zrozumieniem przekałamania (w najlepszym wypadku nadużycia) w tytule artykułu, jakoby wszyscy Polacy zdecydowali już, że wybiorą po (bo w ten sposób koresponduje treść artykułu z jego tytułem), albo celowo udajecie przygłupów. A może wy wcale nie udajecie? Literalnie rzecz ujmując faktycznie trzeba być z kosmosu, żeby jakąś tam grupę wylosowanych uczestników sondażu uznać za wszystkich Polaków (co tylko potwierdza, że onet ma odbiorców swoich artykułów za istoty bez rozumu). Aleście się naprodukowali w swej pustackiej analityce.
~Łukasz

Napisano: 21 lip 2011, 1:09

moja propozycja dla onetu (tak tylko \"sobie, a muzą\")

podajcie treśc artykułów bez tytułów. Jest szansa, że ludzie osłabieni umysłowo zaczną próbować samodzielnie, bez poddawania się oneciarskiej kreacji rzeczywistości, krytycznie oceniać otaczający ich świat.

E...! analitycy... rozumiecie co czytacie?

czarny piotruś,

proponuję zmień nicka na \"ciemy piotruś\". Jakoś tak bardziej pasuje. Trafniej oddaje poziom towjego potencjału intelektualnego.

~Łukasz

Napisano: 21 lip 2011, 1:10

grunt to zrozumieć co autor miał na myśli pisząc artykuł i nadając mu tytuł. ale cóż, każdy ma prawo do bycia id iotą. jednak wciąż żywię nadzieję, że tylko go udajesz, lukaszu. nawiasem mówiąc, gdzie w tytule i treści artykułu jest mowa o \"wszystkich\" polakach, co sugerujesz w swojej wypowiedzi? wielokrotnie w artykule padają sformułowania: ankietowani, badani itd. trzeba być naprawdę ciężko kapującym, by nie zrozumieć tytułu jako pewne uogólnienie, które jest charakterystyczne dla konwencji publikacji prasowych.
składam więc na twoje ręce kolejne gratulacje dla twego polotu...
i kto kogo tu określa mianem baranów?
żałosne.
~czarny piotruś

Napisano: 21 lip 2011, 1:14

pokażcie mi sondaże jakiegokolwiek ugrupowania, ktore wyniki tychże sondaży przekłada generalnie na wszystkich Polaków i jeszcze wierzy w to co wmawia innym, a wówczas nie ma znaczenia, czy to będzie pis, czy po czy Sierotka Marysia i czterdzistu rozbójników. Wówczas pogadam z wami jak politolog. A tymczasem spadajcie.
Przepraszam za pojęcie \"tymczasem\".
~Łukasz

Napisano: 21 lip 2011, 1:14

dziękuję chłopcze za propozycję zmiany nicka, ale w związku z tym, że nie znam podanego przez ciebie przymiotnika \"ciemy\", pozostanę przy swoim (jakby nie było - brzmi o wiele lepiej).
~czarny piotruś

Napisano: 21 lip 2011, 1:15

ładne mi ogólne wnioski? Ogólny wniosek to sobie wyciągniesz jak będzie po wyborach.
~Łukasz

Napisano: 21 lip 2011, 1:16

to jeszcze raz zapytam: gdzie autor użył określenia \"wszyscy polacy\"?
~czarny piotruś

Strona 7 z 9    [ Posty: 82 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x