SP a rezygnacja z emerytury - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 25 mar 2015, 11:52

kobieta zrezygnowała w ZUS z wcześniejszej emerytury, którą miała z tytułu opieki nad nim i złożyła u mnie wniosek na SP na tego syna. Mogę przyznać ?
doris1

Napisano: 25 mar 2015, 11:59

Minister Pracy i Polityki Społecznej (27.06.2014 r.) potwierdził, że w obowiązującym stanie prawnym, jeżeli osoba ubiegająca się o świadczenie pielęgnacyjne legitymuje się jednocześnie ważną i prawomocną decyzją administracyjną przyznającą jej jedno z ww. świadczeń emerytalno-rentowych (dotyczy to w szczególności tzw. wcześniejszej emerytury z tytułu opieki nad dzieckiem niepełnosprawnym), świadczenie pielęgnacyjne nie może jej zostać przyznane, nawet jeśli wysokość świadczenia emerytalno-rentowego jest niższa niż wysokość świadczenia pielęgnacyjnego. Jednocześnie Minister Pracy i Polityki Społecznej poinformował, że w resorcie pracy trwają prace koncepcyjno-analityczne, których celem jest wypracowanie nowych, systemowych rozwiązań w zakresie wsparcia osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Przedmiotem tych prac jest również kwestia braku prawa do świadczenia pielęgnacyjnego opiekunów osób niepełnosprawnych, którzy mają własny dochód w postaci świadczenia emerytalno-rentowego.
https://www.sprawy-generalne.brpo.gov.pl ... smo=133615
Kati@

Napisano: 25 mar 2015, 12:48

a to mozna zrezygnowac z emerytury? wiem ze mozna zawiesic ( tu ŚP wtedy nie przysluguje) ale zrezygnować ze swiadczenia ktore jest swiadczeniem niezbywalnym
sassa

Napisano: 25 mar 2015, 15:51

Jeżeli ma prawomocną decyzję ZUS, że już nie ma prawa do wcześniejszej emerytury w związku z opieką nad synem, to chyba tak. Widocznie można zrezygnować, ale powrotów na dzień dzisiejszy już nie ma do tych emerytur.
wwo

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x