ŚP a zasiłek z PUP -pomocy! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 17 lut 2017, 14:51

Witajcie! powiedzcie mi, Mam taką sytuacjE:
Najpierw matka brała ŚP na niepełnosprawna córkę, ale niestety zmarła. a teraz przychodzi ojciec który ma zasiłek z PUP od stycznia 2017 do stycznia 2018. Chciałby złożyć na ŚP bo wiadomo korzystniej, tylko mam pytanie:
1. co z tym zasiłkiem z PUP czy może go zawiesić i złożyć wniosek na ŚP
2. czy musi czekać do końca jego pobierania

Jeżeli będzie mógł zawiesić i przyjść złożyć wniosek na ŚP to muszę mieć potwierdzenie zawieszenia tego zasiłku? ale niech jeszcze się nie wyrejestrowuje, dopiero gdy przyznam ŚP niech to zrobi.

Dla mnie to trochę czarna magia bo zastępuję koleżankę dopiero 3 miesiąc wiec niewiele wiem. Pomóżcie
Alicja-86

Napisano: 17 lut 2017, 15:23

A może przyznaj Św.piel. a gość z tą decyzja niech zgłosi sie do PUP... wtedy go wyrejestrują a pobrany zasiłek przypiszą do zwrotu.

Nie miałam takiego przypadku ale to chyba jest jakieś wyjście.
IłłłI

Napisano: 17 lut 2017, 15:41

Przyznaj normalnie, ustawa ŚP jest tutaj silniejsza od PUP.
Przyznajesz normalnie bez przeciwwskazań, a PUP wyrzuci osobę zgodnie z decyzją i odbierze zasiłek (musi to oczywiście ta osoba zgłosić, a jak nie, to i tak PUP ma problem, nie ty).
Gość

Napisano: 17 lut 2017, 15:45

mój UW stoi na stanowisku, iż przed wydaniem dec dana osoba ma być wyrejestrowana, a że PUP nie chce wyrej wstecz, więc danej osobie piszę zaświadczenie w którym zawieram inf od kiedy ma teoretyczne prawo do śp i na tej podstawie PUP wyrej wstecz. Ja bym tak zrobił a jak urząd wyrejestruje odpowiednio przyznam, a czy dana osoba będzie zwracać zasiłek czy nie to sprawa PUPU ijej, dla mnie ważna jest data wyrejestowania, wiem że Inni przyznają pomimo zarej w PUP ale to jest sprawa danego ośrodka
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 20 lut 2017, 8:37

Dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
Alicja-86

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]