ŚP matki na córkę a krus - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 lip 2016, 18:00

Hej podpowiedzcie jak to rozkminić bo zgłupiałam,
Dziewczynka wiek 22 lata , orzeczenie o znacznym przed 16 r. ż , dziewczyna ma rente socjalną z zus. Matka składa wniosek na ś p i od wczoraj zaprzestała pracy w gospodarstwie.Czy musi to zgłaszać do krus? Czy należy jej się sp to 1300.
Co mam zrobić z jej składkami, do tej pory była w krus i chce tam zostać, czy odprowadza je sie do krus. Do tej pory miałam tylko zus. Pracuje na sygnity jak to ugryżć w programie. Czy piszę jakieś pismo do krus? Czy mogę jej przyznać sp na ta córkę, jeżeli dziecko ma rente sojalną?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2016, 20:39

tak matce należy się śp

należy poinformować KRUS o przyznaniu świadczenia i zaprzestaniu pracy w gospodarstwie rolnym. Następnie KRUS wezwie osobę by zdecydowała czy chce w nim pozostać czy też przenieść się do ZUS (odnośnie składek). Jeśli kobieta zdecyduje, że chce zostać w KRUS instytucja Wójta, burmistrza lub prezydenta będzie obciążała składkami - wszystko to dotyczy składek emerytalno rentowych. W programie jak najbardziej plan można zmodyfikować jako wypłaty do KRUS oraz generować listę wypłat.
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2016, 19:47

Dzieki za podpowiedź, rozumiem że wypłacam jej 1300, a jeżeli wniosek złozyła wniosek 8 to liczymy jej od 8 do ... bezterminowo jeżeli tak wynika z orzeczenia> Czy od miesiąca chyba po zmianach za lipiec będzie jej sie należało za 24 dni??? jezeli nie to mnie popraw,
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2016, 21:17

wypłacasz wnioskodawczyni od miesiąca wpłynięcia wniosku :)
wiedzma
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 21 sty 2016, 23:07
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x