ŚP- orzeczenie z ZUS czy z PCPR?

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
Monika221
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

ŚP- orzeczenie z ZUS czy z PCPR?

Post autor: Monika221 »

Ojciec bierze SP na syna pełnoletniego na starych zasadach, orzeczenie kończy się teraz w połowie kwietnia, czy ja będę potrzebować do kontynuacji orzeczenie z PCPR? Chłopak aktualnie będzie miał komisję w ZUS, dostanie niezdolność do samodzielnej egzystencji bez problemu, czy można skorzystać z tego orzeczenia do kontynuacji świadczenia pielęgnacyjnego od maja?
katy188
Referent
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.
Kontakt:

Re: ŚP- orzeczenie z ZUS czy z PCPR?

Post autor: katy188 »

Ja miałam podobna sytuację, PZOoN wydawał chłopcu orzeczenie na 1 rok a z ZUS miał na stałe, i jako kolejne przyjęłam to z ZUS. Konsultowałam to z pracownikiem UW i potwierdziła, że jak najbardziej, legitymuje się właściwym orzeczeniem i można.
Monika221
Stażysta
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: Monika221 »

katy188 pisze: 08 kwie 2025, 14:43 Ja miałam podobna sytuację, PZOoN wydawał chłopcu orzeczenie na 1 rok a z ZUS miał na stałe, i jako kolejne przyjęłam to z ZUS. Konsultowałam to z pracownikiem UW i potwierdziła, że jak najbardziej, legitymuje się właściwym orzeczeniem i można.
o to super przyjme to zusowskie, cięzko temu ojcu jeździć z chłopakiem gdziekolwiek. Dzięki bardzo.
MonikaFrog
Praktykant
Zajmuję się: ZR/ŚW/CP/FA
Kontakt:

Post autor: MonikaFrog »

jak najbardziej możesz na podstawie orzeczenia z ZUS jeśli :D tylko takie posiada
ODPOWIEDZ