pani uzyskała orzeczenie o niepełnosprawności dziecka po raz pierwszy. Punkty 7 i 8 wymaga. Pani pracuje. Wniosek o wydanie niepełnosprawności z lutego 2025r. Zachowała termin 3 miesięcy na złożenie wniosku o SP. Wyrównanie świadczenia pielęgnacyjnego od 01.02.02025 r.?Czy powinna złożyć odrębne pismo iż podlega ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnym z innego tytułu? Bo nie opłacam składek za nią?
Ja pozyskuję z empatii informację z ZUS i mam dane że jest zatrudniona , ma opłacane składki przez pracodawcę. Wydruk do akt- nie opłacam składek.Nie biorę żadnych dodatkowych pism/oświadczeń.
W decyzji przyznającej w pouczeniu daję dodatkowo zapis,że ma obowiązek zgłosić zmiany mające wpływ na opłacanie składek na ubezpieczenie społ. i zdr.
Ja przy przyjmowaniu wniosku proszę o bardzo krótkie oświadczenie, że pracuje (informując od razu że nie będziemy odprowadzać składek) i że sprawuje opiekę.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Pani złożyła mi wnioski na ŚP oraz ZP wraz z orzeczeniem z WZON oraz PZON. Orzeczenie wydano w maju tego roku. Robię weryfikację w systemie EKSMOoN jednak wyskakuje mi, że osoba nie występuje. Dzwoniłam do WZON i oni mówią, że u nich wszystko jest okej i że to u nas system nie działa. No ale u nas system działa skoro inne osoby weryfikuję i jest wszystko ok.
Co w takiej sytuacji zrobić? Jakieś pismo do nich wysłać?