SP po raz pierwszy nowe zasady

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
banave
Praktykant
Zajmuję się: FA

SP po raz pierwszy nowe zasady

Post autor: banave »

pani uzyskała orzeczenie o niepełnosprawności dziecka po raz pierwszy. Punkty 7 i 8 wymaga. Pani pracuje. Wniosek o wydanie niepełnosprawności z lutego 2025r. Zachowała termin 3 miesięcy na złożenie wniosku o SP. Wyrównanie świadczenia pielęgnacyjnego od 01.02.02025 r.?Czy powinna złożyć odrębne pismo iż podlega ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnym z innego tytułu? Bo nie opłacam składek za nią?
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Re: SP po raz pierwszy nowe zasady

Post autor: ~o~ »

Ja pozyskuję z empatii informację z ZUS i mam dane że jest zatrudniona , ma opłacane składki przez pracodawcę. Wydruk do akt- nie opłacam składek.Nie biorę żadnych dodatkowych pism/oświadczeń.
W decyzji przyznającej w pouczeniu daję dodatkowo zapis,że ma obowiązek zgłosić zmiany mające wpływ na opłacanie składek na ubezpieczenie społ. i zdr.
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Nutka »

Ja przy przyjmowaniu wniosku proszę o bardzo krótkie oświadczenie, że pracuje (informując od razu że nie będziemy odprowadzać składek) i że sprawuje opiekę.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
PaulinaAmela
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ŚR
Kontakt:

Post autor: PaulinaAmela »

A słuchajcie, trochę z innej beczki

Pani złożyła mi wnioski na ŚP oraz ZP wraz z orzeczeniem z WZON oraz PZON. Orzeczenie wydano w maju tego roku. Robię weryfikację w systemie EKSMOoN jednak wyskakuje mi, że osoba nie występuje. Dzwoniłam do WZON i oni mówią, że u nich wszystko jest okej i że to u nas system nie działa. No ale u nas system działa skoro inne osoby weryfikuję i jest wszystko ok.

Co w takiej sytuacji zrobić? Jakieś pismo do nich wysłać?
WBS
Praktykant
Zajmuję się: ŚR/FA
Kontakt:

Post autor: WBS »

Spróbuj wpisać inny numer orzeczenia w EKSMOON. Jeżeli wpisujesz nr orzeczenia z PZON i nic nie wychodzi to wpisz numer z WZON.
ODPOWIEDZ