SP po raz pierwszy nowe zasady
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA
SP po raz pierwszy nowe zasady
pani uzyskała orzeczenie o niepełnosprawności dziecka po raz pierwszy. Punkty 7 i 8 wymaga. Pani pracuje. Wniosek o wydanie niepełnosprawności z lutego 2025r. Zachowała termin 3 miesięcy na złożenie wniosku o SP. Wyrównanie świadczenia pielęgnacyjnego od 01.02.02025 r.?Czy powinna złożyć odrębne pismo iż podlega ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnym z innego tytułu? Bo nie opłacam składek za nią?
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: SP po raz pierwszy nowe zasady
Ja pozyskuję z empatii informację z ZUS i mam dane że jest zatrudniona , ma opłacane składki przez pracodawcę. Wydruk do akt- nie opłacam składek.Nie biorę żadnych dodatkowych pism/oświadczeń.
W decyzji przyznającej w pouczeniu daję dodatkowo zapis,że ma obowiązek zgłosić zmiany mające wpływ na opłacanie składek na ubezpieczenie społ. i zdr.
W decyzji przyznającej w pouczeniu daję dodatkowo zapis,że ma obowiązek zgłosić zmiany mające wpływ na opłacanie składek na ubezpieczenie społ. i zdr.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja przy przyjmowaniu wniosku proszę o bardzo krótkie oświadczenie, że pracuje (informując od razu że nie będziemy odprowadzać składek) i że sprawuje opiekę.

-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR
- Kontakt:
A słuchajcie, trochę z innej beczki
Pani złożyła mi wnioski na ŚP oraz ZP wraz z orzeczeniem z WZON oraz PZON. Orzeczenie wydano w maju tego roku. Robię weryfikację w systemie EKSMOoN jednak wyskakuje mi, że osoba nie występuje. Dzwoniłam do WZON i oni mówią, że u nich wszystko jest okej i że to u nas system nie działa. No ale u nas system działa skoro inne osoby weryfikuję i jest wszystko ok.
Co w takiej sytuacji zrobić? Jakieś pismo do nich wysłać?
Pani złożyła mi wnioski na ŚP oraz ZP wraz z orzeczeniem z WZON oraz PZON. Orzeczenie wydano w maju tego roku. Robię weryfikację w systemie EKSMOoN jednak wyskakuje mi, że osoba nie występuje. Dzwoniłam do WZON i oni mówią, że u nich wszystko jest okej i że to u nas system nie działa. No ale u nas system działa skoro inne osoby weryfikuję i jest wszystko ok.
Co w takiej sytuacji zrobić? Jakieś pismo do nich wysłać?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA
- Kontakt:
Spróbuj wpisać inny numer orzeczenia w EKSMOON. Jeżeli wpisujesz nr orzeczenia z PZON i nic nie wychodzi to wpisz numer z WZON.
Oprócz SP po raz pierwszy nowe zasady - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
decyzja dla wice wójta
od kiedy przyznać ZP
Dodatek inny do wynagrodzenia
Zasiłek rodzinny dla emerytowanego żołnierza
stare swiadczenie pielegnacyjne - swiadczenie rodzicielskie
świadczenie pilęgnacyjne
Podstawa prawna przedłużenie świadczenia pielęgnacyjnego na podstawie zaświadczenia
gosp. rolne
Świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach
opiekun prawny - rodzicielski
Dodatek na wydatki związane z zamieszkaniem w miejscowości, w której znajduje się szkoła, a wynajem mieszkania.
zmiana decyzji
ŚP po nowemu dla policjanta/ żołnierza
uzysk dochodu z tyt. św. rodzicielskiego
przedłużanie stare ŚP
Od kiedy przyznajecie ŚP