specjalistyczne usługi opiekuncze - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 gru 2013, 15:14

Witam zgłosiła się kobieta z prośbą o specjalistyczne usługi opiekuńcze dla syna z autyzmem. Syn chodzi do szkoły ogólnodostępnej. Matka chce aby usługi były świadczone w szkole. Czy ktoś miał taki przypadek?proszę o pomoc
~gosia

Napisano: 15 gru 2013, 19:36

To zaświadczenie lekarskie lekarza psychiatry ( na podstawie rozporządzenia) określa jaki rodzaj usług , gdzie wymaga wsparcia.
~Wredna

Napisano: 15 gru 2013, 22:07

a jak jest tylko w zaświadczeniu lekarskim, że wymaga specjalistycznych usług a nie ma gdzie mają być świadczone?
nie dodałam szkoła wyraża zgodę
~gosia

Napisano: 15 gru 2013, 23:10

nie można przyznać w szkole, usługi te powinny być świadczone w miejscu zamieszkania, szkoła ma obowiązek zapewnić pomoc takiemu dziecku na podstawie ustawy o systemie oświaty.
~ehh

Napisano: 16 gru 2013, 11:02

Szkoła ma obowiązek zapewnic pomoc dziecku. Nie ma takich usług w szkole.
~rrrrr

Napisano: 16 gru 2013, 11:16

\"Problemy społeczne wydanie\" 5/2013r. str. 32 tyt. art. Specjalistyczne usługi opiekuńcze niepodważalnym obowiązkiem gminy
~barkaz

Napisano: 17 gru 2013, 0:41

Gosia, jeśli rodzic/opiekun prawny \"dogada\" się z terapeutą to czy Ty musisz oficjalnie wiedzieć, że usługi są świadczone w szkole a nie w miejscu zamieszkania? Ustawa ustawą a życie życiem. Wiem, zaraz ktoś napisze, że to wbrew etyce zawodowej, ale chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę, ze nawet szkoły specjalne nie mówiąc o klasach integracyjnych nie do końca są w stanie \"ogarnąć\" problemów uczniów wymagających indywidualnej pracy. Moim zdaniem taki terapeuta w szkole bardziej pomoże dziecku niż w miejscu zamieszkania - oczywiście nie zawsze, zależy od stanu zdrowia dziecka, ale czasami tak po prostu jest. Problem jeśli terapeuta nie wyrazi zgody a ma takie prawo. Ale może warto podsunąć temat rodzicowi i niech próbuje, bo Tobie oczywiście nie wolno.
~KINIA

Napisano: 17 gru 2013, 10:08

Ja nie rozumiem w czym problem ? OPS podpisał ze mną umowę na realizację usług specjalistycznych z dzieckiem autystycznym , które miały być świadczone w miejscu zamieszkania dziecka.
Realizowałam je w szkole, już po dwóch tygodniach - ponieważ owa szkoła z rodziną się dogadała - no i co ? nic się nie stało . Dokumenty? Wszystko grało.
Szkoda się rozpisywać nad efektywnością pracy terapeutycznej uzyskiwanej w środowisku domowym dziecka a realizowanej w szkole- bo nie o tym mowa - nie mniej jednak - dla mnie różnica jest oczywista i nie dziwię się rodzicom , że tak próbują .
~emilka

Napisano: 17 gru 2013, 11:41

zgodnie z rozporz. w art 3specjalistyczne usługi opiekuńcze świadczone są dla .....
w wyjątkowych przypadkach mogą być świadczone dla dzieci i młodzieży z zaburzeniami psychicznymi pozbawionymi dostępu do zajęć rehabilitacyjnych i rewalidacyjno wychowawczych jeżeli nie mają dostępu do zajęć świadconych przesz innzobowiązane podmioty.
A jeżeli zapewnia szkoła tylko minimum 2 godz to czy ośrodek powinien zapewnić pozostałe zgodnie z zaświadczeniem lekarskim

~z

Napisano: 18 gru 2013, 11:16

jest wyrok w sprawie świadczenia usług poza miejscem zamieszkania, ale nie pamiętam. A \"miejsce zamieszkania\" rozumiane jest jak gmina, a nie dom, budynek w którym ktoś zamieszkuje.
~alice

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x