Specjalny zasiłek opiekuńczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??

Napisano: 13 paź 2015, 9:13

Dzień dobry, chciałem się dowiedzieć o pewną kwestię bo mam dość już swojej pomocy społecznej.
Moja mama po udarze leży nie władna już od roku, potrzeby są duże na pieniądze i w związku z tym chodzę często do pomocy społecznej u siebie w sprawie specjalnego zasiłku opiekuńczego, zawsze jestem odsyłany z kwitkiem że się nie należy, może i tak bo prowadzę mały sklep.
Ostatnio chodziłem dowiedzieć się o moją córkę (wnuczkę) czy jej przysługuje ten zasiłek gdy jest jako domownik w krusie. Powiedziano mi że jako wnuczka nie może miec specjalnego zasiłku opiekuńczego.
Proszę o podpowiedź państwa.
Ireneusz

Napisano: 13 paź 2015, 11:41

Czy nikt mi nie pomoże?
Gość

Napisano: 13 paź 2015, 13:19

Odpowiem jako nie pracownik. Skoro wnuczka opiekuje się obłożnie chorą babcią to niech złoży wniosek o specjalny zasiłek opiekuńczy i wtedy ośrodek da odpowiedź w formie decyzji, jeśli będzie odmowna można i należy się odwołać do SKO. Po złożeniu przez wnuczkę wniosku w OPS przyjdzie pracownik socjalny celem potwierdzenia faktu sprawowania opieki. Trzeba złożyć wniosek i nadać tryb sprawie, samo pytanie nic nie wnosi.
wwo

Napisano: 13 paź 2015, 14:57

Jak mam złożyć wniosek jak mnie Pani odsyła mówiąc, że nie przysługuje mi ani córce. Mam na siłę to zrobić? Dlatego chciałem się dowiedzieć w internecie.
Gość

Napisano: 13 paź 2015, 15:27

tak:) nie dyskutowac z pania, poprosic o wniosek, wypelnic, dolaczyc co trzeba i zlozyc...tzn zlozyc ma ta osoba, ktora sprawuje opieke i z tego powodu nie podejmuje zatrudnienia ;) jesli ta osoba naprawde jest pana corka to powinna ona zrezygnowac z pracy w gospodarstwie i na te okolicznosc dolaczyc do wniosku oswiadczenie, w ktorym wskaze date od kiedy nie pracuje w gospodarstwie (ubezpieczona na wniosek jako domownik w krus moze byc tylko osoba,ktora pracuje w gospodarstwie rolnym)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 paź 2015, 15:38

A, to jest problem z otrzymaniem wniosku, bo p. urzędniczka wie najlepiej, przepisy są już mniej istotne a samo zbadanie sprawy jej zdaniem jest zbyteczne.
To proponuję złożyć w formie podania, że wnioskuje ( oczywiście składa opiekun, który sprawuje opiekę - wnuczka tak), o przyznanie specjalnego zasiłku opiekuńczego i opisać sytuację zdrowotną i wynikający problem opieki i złożyć na sekretariat za pokwitowaniem - no oczywiście nadmienić dlaczego nie nastąpiło to na oryginalnym wniosku , bo pracownik odmówił wydania druku , że pracownik uniemożliwia obywatelowi realizację jego praw.... .
wwo

Napisano: 13 paź 2015, 16:23

Czyli przeszkadza jedynie krus i wystarczy że córka się z krusu wyrejestruje? A tak jak pani tamta mówiła to że jest wnuczką nie stanowi problemu?
Gość

Napisano: 13 paź 2015, 18:42

KRUS nie przeszkadza. Problem dotyczy przyznania zasiłku na wnuka, kiedy żyją dzieci - czyli bliższa rodzina. Ośrodki postępują różnie, jedne ośrodki przyznają, inne nie bo znajdują ważne powody by odmówić. Jednoznacznego przepisu wskazującego, czy wnukowi się należy, czy też nie należy opiekuńczy na babcię nie ma, dlatego ważne jest jak faktycznie wygląda opieka, kto tak naprawdę ją sprawuje, jeśli opiekę zapewnia wnuk, bo dzieci babci nie mogą - to wnuk o specjalny zasiłek opiekuńczy może się ubiegać. By potwierdzić fakt sprawowania opieki przychodzi pracownik socjalny do domu w którym ta opieka jest sprawowana i przeprowadza wywiad na tą okoliczność. Jeszcze rodzina musi zmieścić się w kryterium dochodowym i domownik rolnika musi złożyć oświadczenie, że zaprzestaje w pracy w gospodarstwie rolnym .
Po wydaniu pozytywnej decyzji przyznającej specjalny zasiłek, córka będzie miała 1miesiąc na podjęcie decyzji, dokąd będzie miała odprowadzane składki czy do ZUS, czy do KRUS. Dlatego tak ważne jest złożenie wniosku, by otrzymać decyzję wydaną na podstawie przepisów prawa, które mam nadzieję, że dotyczy również samorządów.
wwo

Napisano: 14 paź 2015, 7:19

wwo pisze:ednoznacznego przepisu wskazującego, czy wnukowi się należy, czy też nie należy opiekuńczy na babcię nie ma
Oczywiście że jest. Kodeks rodzinny i opiekuńczy reguluje kiedy powstaje obowiązek alimentacyjny i na kim ciąży. Na wnuku on nie ciąży z automatu tylko musi powstać jeśli osoby na których ciąży nie mogą uczynić zadość temu obowiązkowi. Kwestia uzasadnienia i wykazania tego spoczywa na stronie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x