spójrzcie - z czego obliczyć dodatek - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 01 lip 2014, 10:29

Zgodnie z przepisem Rozporządzenia najemcy zalicza się:
1) czynsz
oraz opłaty za
2) ogrzewanie
3) wodę
4) śmieci.
O nich wszystkich było już w 3. poście niniejszego wątku - z 30 cze 2014, 9:26.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2014, 10:07

Witam w kolejnym dniu... do znudzenia. Nie mam problemu z tym jakie wydatki mam zaliczyć lecz z tym, że z tego nowego lokalu nie mają póki co żadnej faktury za wodę, śmieci, światło. Bo z umowy wynika, że właścicielowi mieszkania płacą tylko czynsz a pozostałe opłaty ponoszą sami. Tak naprawdę okazuje się, że umowa najmu jest z maja, a oni mieszkają tam od połowy czerwca i dopiero są w trakcie przepisywania mediów na siebie. Za czerwiec płacili wodę i śmieci, ale jeszcze ze starego lokum na które mieli przyznany dodatek do końca czerwca. Więc co mam brać do tego obliczenia ? :
- czynsz- i przyrównać do stawki gminnej,
- do obliczenia ryczałtu fakturę za światło od właściciela czy co?
Gość

Napisano: 02 lip 2014, 13:17

Tak, tak - jeśli chodzi o końcowe pytania.

Jeśli chodzi o inne sprawy, to dane z poprzedniego lokum nie mają tu zastosowania, jeśli do tej pory nie wiedzą ile mają/mieli zapłacić, tzn. nie mają dokumentu (np. rachunku), to nie należy zaliczyć danego wydatku. Jeśli jest dokument, to tyle zaliczyć (poza czynszem 100% ich udziału). Nie przeszkadza tu fakt, że może nie zdążyli opłacić. W szczególności może być zadany długi termin zapłaty.
Nie przeszkadza opóźnienie w „przepisywaniu mediów”. Z umowy wynika jednoznaczny obowiązek poniesienia omawianych wydatków, jedynie kwestia w jakiej wysokości.

Ach, jeszcze jedno. Istotne. :idea: Do kompetencji gminy nie należy ustalanie wysokości wydatków. To problem właściciela i jego administratora (!!!). Jeśli Gość działa w imieniu gminy, to nie powinna go od tego głowa boleć.

PS. Urzędnik w gminie w jakimś stopniu może sprawdzić te wydatki i wytknąć błąd, z obowiązkowej uprzejmości może też podpowiedzieć, jednak nie ustalać je czy zmieniać.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2014, 13:28 przez PCW, łącznie zmieniany 1 raz.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2014, 13:21

Wielkie dzięki... nareszcie jestem w domu ... i myślę, że koniec dyskusji w tym temacie... Będziesz miał mnie z głowy ....
Gość

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x