Sprawozdabie RB 27 ZZ - Księgowość

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 06 paź 2015, 12:57

a czy prowadzicie dla tych odroczonych i rozłożonych na raty konto 226?
arka

Napisano: 06 paź 2015, 13:12

Pracownik działu merytorycznego analizuje dłużników i na raporcie długu z każdego okresu świadczeniowego przy dłużniku zaznacza kwotę zaległości ( mamy około 800 dłuzników)
basiek

Napisano: 06 paź 2015, 13:22

konto 226 to należności długoterminowe nie koniecznie rozłożenie na raty powoduje że należność staje się długoterminowa
mk1

Napisano: 06 paź 2015, 13:23

czyli nie masz odzwierciedlenia tego w ewidencji księgowej?
mk1

Napisano: 06 paź 2015, 13:31

Analitykę dłużników prowadzi dział merytoryczny. W księgowości mam syntetykę. Księgujemy przypisy, odpisy, wpływy. Wydruk z programu funduszu stanowi ewidencje analityczną. Co miesiąc stan długu jest uzgadniany z księgowością. Dane do sprawozdań Rb 27 zz pochodzą w głównej mierze z programu funduszu.
basiek

Napisano: 06 paź 2015, 13:34

aha a jaki macie program do FA my z inforu i nie wiem czy z niego da się wyciągnąć takie dane
mk1

Napisano: 06 paź 2015, 13:42

a dlaczego w Rb-27zz nic się nie zmieni? ja przeksięgowuję na należności naszej gminy 20% z budżetu państwa przy nieznanym dłużniku, dla którego przypis był robiony 80/20. Jak Wy robicie?
aga14

Napisano: 06 paź 2015, 13:43

Top tim
basiek

Napisano: 06 paź 2015, 13:48

Może ktoś się wypowie nt.:
Jak będziecie wykazywać w rb 27 zz należności dotyczące funduszu alimentacyjnego? chodzi mi o zaległości.W związku ze zmianą ustawy o FA nie będą wystawiane już decyzje o zwrocie długu przez dłużnika. Czy w związku z powyższym przypisane należności z ostatniego okresu świadczeniowego, które oczywiście nie zostały uregulowane przez dłuznika wykazywane będą tylko w saldzie nalezności ogółem, czy będziecie je też wstawiać w zaległości. Czytając literalnie "Zaległością są należności pozostałe do zapłaty, których termin zapłaty minął" zasadnym byłoby wykazać tylko w saldzie ogółem( nie ma terminu zwrotu). Z drugiej strony dłuznik jest zobowiazany do zwrotu nalezności z Fa z odsetkami liczącymi od następnego dnia po dniu wypłaty świadczenia wierzycielce. Czy w związku z tym można przyjąć, że nastepnego dnia po dniu wypłaty świadczenia staje się należność zaległościa?
basiek

Napisano: 06 paź 2015, 13:51

czy ktoś mi może napisać co księgujecie na koncie 226?
arka

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x