ja sprawdziłam to sprawozdanie ale dane się nie zgadzają, osób samotnie wyliczyło mi praktycznie połowę wszystkich świadczeniobiorców, więc to się na pewno nie zgadza, liczyłam...
Samotnych program zliczył mi aż 376, liczyłem "na piechotę" i wyszło 106, więc rozbieżność olbrzymia. Umożliwili zrobienie zestawienia w programie, a dane i tak do niczego i trzeba w teczkach grzebać jak chce się to sprawozdanie zrobić dobrze...
wnioskodawcy samotne wychowujący liczeni sa wg. stanu cywilnego w oknie danych osobowych, decyzje związane z utrata dochodu - istotne jest odpowiednie wprowadzenie dochodu w oknie Kalkulacji dochodu (na dole pozycja Utrata dochodu musi być wypełnione)
Ja robiłam takim systemem - wniosek pierwotny i jeśli pierwotnie było przyznanie to do niego potem cały czas zmiany. Czyli pierwszy wniosek, decyzja przyznająca, potem zatrudnienie przekroczyło- uchylenie, potem utracił pracę znowu złożył wniosek nowe zdarzenie i przyznanie. Wszystko ok tylko widoczne są wnioski pierwotne a resztę muszę teraz ręcznie doliczać. Fajnie jakby można było robić cały czas przez zmianę i np. odhaczać, że do wniosku pierwotnego kolejny wniosek formalny.Bo teraz mam problem.
za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
innych danych we wniosku o SW nie ma - wnioskodawca nie ma obowiązku takiej informacji podawać a MRPIPS dane chce .Zestawienie jest narzędziem, które ma Państwu pomóc w przygotowaniu sprawozdania i zostało przygotowane na bazie danych jakie zbierane sa w programie.