Sprawozdanie Rb-27S w SJO Bestia - Księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 12 mar 2019, 9:56

BDMB pisze:
Paulinka z GOPSu pisze:A ja mam takie pytanko: z jakiego przepisu wynika, że powinniśmy wysyłać jednostkowe sprawozdania przez Bestię?
Nie ma takiego przepisu. Gmina przyjęła takie rozwiązanie, że sprawozdania jednostkowe w jednostkach wprowadzane są do jednostkowych BESTII które tworzą pliki sprawozdań w formacie XML, wczytywane następnie do BESTII JST która na podstawie tych plików tworzy plik XML sprawozdania zbiorczego przesyłanego do RIO.
Ja stosuję inne rozwiązanie. Na podstawie sprawozdań jednostkowych tworzę w organie sprawozdanie zbiorcze w XML które przekazuję do BESTII JST, która to sprawozdanie przesyła do RIO.
Dzięki za odpowiedź, kamień mi spadł z serca - już myślałam, że czegoś nie dopilnowałam;) W naszej gminie też nie robimy jednostkowych w Bestii, tylko stosujemy rozwiązanie jak u Ciebie.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 13 mar 2019, 12:03

ja tez nie wykazuje w rb27s,robie dodatkowe dla skarbnik rb27s z 098 i z 097 i wykazuje tu nasz procent 40%
assia25
Praktykant
Od: 19 lis 2017, 18:06
Zajmuję się: księgowa

Napisano: 04 kwie 2019, 11:45

luka24 pisze:Ja wykazuję dłużników tylko w sprawozdaniu 27zz a w 27s Gmina na podstawie informacji uzupełniającej do sprawozdania 27zz część B oraz dodatkowo informacji odnośnie wykonania dochodów którą daję do gminy wraz ze sprawozdaniami.

Wg mnie tak jest prawidłowo (u nas na razie jest źle).
Ale czy w/z tym że Rb-27ZZ robimy kwartalnie, rozumiem, że dochodów z zadań zleconych realizowanych przez OPS nie wykazujemy w ogóle w żadnych sprawozdaniach miesięcznych (przekazujemy tylko przelewy)? A co na poziomie gminy - czy Gmina miesięcznie przekazuje jakieś dane w sprawozdaniu?

Jakie dane wykazujecie Skarbnikom w tych informacjach przekazywanych dodatkowo?
Jana
Praktykant
Od: 04 sty 2019, 15:50

Napisano: 04 kwie 2019, 13:47

Zgodnie z art 249 UOFP (patrz też art 237 u 2 UOFP) każdy OPS ma dwa plany finansowe. Jeden do zadań własnych a drugi do zleconych. Przykładowo w szkołach trzy: jeden do zadań własnych, drugi zadań zleconych, trzeci do RDWO (ale ten ma konto 132).

Art. 249. 1. W terminie 21 dni od dnia podjęcia uchwały budżetowej zarząd jednostki samorządu terytorialnego:
1) przekazuje podległym jednostkom informacje o ostatecznych kwotach dochodów i wydatków tych jednostek oraz wysokości dotacji i wpłat do budżetu;
2) opracowuje plan finansowy zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostce samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami, przyjmując jako podstawę dla tego planu kwotę dotacji przyznanych na ten cel w roku budżetowym oraz wielkość dochodów związanych z realizacją tych zadań, które podlegają przekazaniu do budżetu państwa.

Oznacza to, że OPS realizuje równolegle dwa plany na kontach jednostki. A zatem w RB27s z jednostki bezpośrednio realizującej zadanie, tak jak i w RB-27ZZ powinien wykazywać 100% obu planów i pobrane środki przekazać na organ.

Tam na koncie 901 księgują tylko to co jest dochodem gminy a to co jest budżetu państwa idzie na 224. SPRAWOZDANIE ORGANU NIE JEST SUMĄ SPRAWOZDAŃ OPSÓW, gdyż pomniejsza się dochody o to co należy się BP.

Prosta sprawa niepotrzebnie namieszana
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2019, 8:30

luka24 pisze:Ja wykazuję dłużników tylko w sprawozdaniu 27zz a w 27s Gmina na podstawie informacji uzupełniającej do sprawozdania 27zz część B oraz dodatkowo informacji odnośnie wykonania dochodów którą daję do gminy wraz ze sprawozdaniami.
Przyjęcie takiego rozwiązania jest sprzeczne z obowiązyjącymi przepisami.

W instrukcji do Rb-27S napisano:

§ 4. 2. Jednostki samorządu terytorialnego sporządzają zbiorcze sprawozdania z wykonania planu dochodów budżetowych, w pełnym zakresie informacji wynikających ze sprawozdań jednostkowych z wykonania planu dochodów budżetowych.

Co praktycznie oznacza, że o ile sprawozdanie Rb-27S OPS sporządza się na podstawie ewidencji księgowej OPS, to gmina sprawozdanie zbiorcze sporządza nie na podstawie ewidencji księgowej budżetu a na podstawie otrzymanych sprawozdań jednostkowych w pełnym zakresie informacyjnym wynikającym z tych sprawozdań.
Jeżeli zatem, OPS w swoim sprawozdaniu Rb-27S nie wykaże dochodów FA to sprawozdaniu zbiorczym też ich nie będzie.
Jeżeli OPS w swoim RB-27S wykaże dochody FA gminy i BP to sprawozdanie zbiorcze również będzie zawierać dochody BP. Będzie to jednak niezgodne z przepisem:

§ 2. 2. Dochody związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego ustawami, należne budżetowi państwa, nie są wykazywane w sprawozdaniu z wykonania planu dochodów budżetowych jednostki samorządu terytorialnego.
BDMB
Starszy referent
Od: 05 sty 2015, 12:36
Zajmuję się:

Napisano: 05 kwie 2019, 11:27

TWoj pisze:Zgodnie z art 249 UOFP (patrz też art 237 u 2 UOFP) każdy OPS ma dwa plany finansowe. Jeden do zadań własnych a drugi do zleconych. Przykładowo w szkołach trzy: jeden do zadań własnych, drugi zadań zleconych, trzeci do RDWO (ale ten ma konto 132).

Art. 249. 1. W terminie 21 dni od dnia podjęcia uchwały budżetowej zarząd jednostki samorządu terytorialnego:
1) przekazuje podległym jednostkom informacje o ostatecznych kwotach dochodów i wydatków tych jednostek oraz wysokości dotacji i wpłat do budżetu;
2) opracowuje plan finansowy zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostce samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami, przyjmując jako podstawę dla tego planu kwotę dotacji przyznanych na ten cel w roku budżetowym oraz wielkość dochodów związanych z realizacją tych zadań, które podlegają przekazaniu do budżetu państwa.

Oznacza to, że OPS realizuje równolegle dwa plany na kontach jednostki. A zatem w RB27s z jednostki bezpośrednio realizującej zadanie, tak jak i w RB-27ZZ powinien wykazywać 100% obu planów i pobrane środki przekazać na organ.

Tam na koncie 901 księgują tylko to co jest dochodem gminy a to co jest budżetu państwa idzie na 224. SPRAWOZDANIE ORGANU NIE JEST SUMĄ SPRAWOZDAŃ OPSÓW, gdyż pomniejsza się dochody o to co należy się BP.

Prosta sprawa niepotrzebnie namieszana

§ 6. 1. Sprawozdania:
1) jednostkowe - są sporządzane przez kierowników jednostek organizacyjnych, kierowników jednostek obsługujących i naczelników urzędów skarbowych na podstawie ewidencji księgowej;
2) łączne, w szczegółowości sprawozdań jednostkowych - są sporządzane przez:
a) dysponentów środków budżetu państwa drugiego stopnia i dysponentów części budżetowych, którzy posiadają jednostki podległe - na podstawie sprawozdań jednostkowych jednostek im podległych i własnego sprawozdania jednostkowego,
b) dysponentów środków budżetu państwa, przekazujących dotacje na realizację zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego ustawami na podstawie sprawozdań Rb-50 otrzymanych od jednostek samorządu terytorialnego,
c) dyrektorów izb administracji skarbowej na podstawie sprawozdań jednostkowych urzędów skarbowych, jako organów podatkowych;
3) zbiorcze, w szczegółowości sprawozdań jednostkowych - są sporządzane przez przewodniczących zarządów jednostek samorządu terytorialnego na podstawie sprawozdań jednostkowych jednostek im podległych oraz sprawozdania jednostkowego jednostki samorządu terytorialnego, jako jednostki budżetowej i jako organu.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2019, 10:02

MF wydało kolejny już komunikat , że mam rację z FA mówiąc o księgowaniu na 720.

Komunikat MF jest tu:

https://www.gov.pl/web/finanse/prosze-o ... torialnego

A teraz dodatkowo MF, a w zasadzie Komitet Standardów Rachunkowości opublikował stanowisko KSR dot. PUWG, które jest opublikowane tu:

https://www.gov.pl/web/finanse/stanowiska-komitetu

a w nim jest K O M U N I K A T M I N I S T R A F I N A N S Ó W z dnia 11 lutego 2019 r i zapis o przyjmowaniu opłat z zadań zleconych w całości na 720.

Wszystko to co mówiłem o FA po raz kolejny się sprawdza i obowiązuje. Jest potwierdzone w stanowiskach MF.

Pozdr TW
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2019, 11:46

jakie paragrafy macie do zaliczki alimentacyjnej miałam 0970a teraz 0940, a dochody z lat ubiegłych nienależnie pobrane 0940
ren
Starszy referent
Od: 11 lip 2016, 12:52
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2019, 14:52

Do ZA używałam 0970, a jak się pojawił paragraf 0940 to od tego czasu księguję pod tym właśnie paragrafem.
Nienależnie pobrane świadczenia z lat ubiegłych również mam pod 0940.
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 09 kwie 2019, 9:12

U mnie ZA § 0940 i nienależnie pobrane też §0940
Ola II
Stażysta
Od: 25 sty 2019, 10:42
Zajmuję się: księgowość

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem