Sprawozdanie RB N, RB ZN - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 15 kwie 2025, 1:40

sprawozdanie RB N
- N3.1 - stan w kasie (kolumna grupa III)
- N3.2 - stan na koncie (kolumna banki)
- N4.2 - należności wymagalne (kolumna gosp. domowe)
czy w tej części podaję ze sprawozdania RB 27ZZ z części uzupełniającej B (gmina) z kolumny 2 (kolumna 5 z RB27zz)? czy z kolumny 3 (kolumna 10 z RB 27zz) a może z kolumny 9 RB27zz ??
do tego dodaję kolumnę 5 czy kolumnę 9, czy kolumnę 8 ze sprawozdania RB27s? bez odsetek od 85501 (NN ŚW), 85502 (NN ŚR, NN FA)???
Czy należy podać Należności czy Zaległości???

Czy dane z RB 27S powinny być podane w części N5.3 (pozostałe należności)??

sprawozdanie RB ZN
- N3.2 - kolumna banki - kwoty do przekazania, czyli dochody przekazane minus dochody wykonane z tytułu: SUO do UW, FA do UW, ZA do UW, odsetki od FA (spr. RB 27ZZ część A do UW)
- N4.2 - należności wymagalne (kolumna gosp. domowe)
i również to samo pytanie czy w tej części podaję ze sprawozdania RB 27ZZ z części uzupełniającej A (budżet państwa) z kolumny 2 (kolumna 5 z RB27zz)? czy z kolumny 3 (kolumna 10 z RB 27zz)??? a może z kolumny 9 RB27zz??? oczywiście odejmuję odsetki od FA

u nas przyjmuje się zaległości, czyli kolumnę 3 z części uzupełniającej (kolumnę 10 z RB27ZZ),
a czy raczej powinna być kolumna 2 - należności (kolumna 5 z RB27ZZ)

podpowiedzcie jak u Was jest to robione???

jakie to są należności wymagalne?
w sprawozdaniach RB-27S i RB-27ZZ, są kolumny należności pozostałe do zapłaty, w tym zaległości netto (czyli zaległości wymagalne), księguję za pomocą transakcji w Agemie, przy przypisach mam ustawiony termin zapłaty i ładnie mi pobiera odpowiednie kwoty,

ale przy należnościach wymagalnych totalnie nie wiem o co chodzi...

czy ktoś pracuje na programie AGEMA? jak wychodzą te sprawozdania?
czy księgujecie za pomocą transakcji?
dlaczego przy sprawozdaniach RB-N i RB-ZN nie można ustawić wierzytelności WN przeterminowanych? tylko wg obrotów, lub sald?
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x