sprawozdanie RB-ZN i środki na koncie na koniec roku - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 01 lut 2019, 15:13

Mam takie pytanie drogie Panie. W sprawozdaniu RB-ZN za IV kw 2018 r. w pozycji depozyty na żądanie od banków wykazałam 1000,00 zł, które wpłynęło mi na konto 31.12.2018 już po zerowaniu salda. Te 1000,00 zł to nienależnie pobrane św. wychowawcze za 2017 rok. Do miasta oddałam 02.01.2019r..
Czy dobrze zrobiłam wykazując te środki w tym sprawozdaniu bo mój skarbnik dzwonił i powiedział że mam zrobić korektę gdyż oni mają czas na rozliczenie i przekazanie środków do wojewódzkiego do 5.01.2019 i nie wykazują tego w RB-ZN.
andzia23
Praktykant
Od: 19 sty 2019, 23:28
Zajmuję się: ps

Napisano: 04 lut 2019, 23:12

Skarbnik ma rację, mimo, że środki figurowały na koncie jednostki na dzień 31.12 i zostały zwrócone 2 stycznia kolejnego roku nie należy ich wykazywać w RB-ZN.

Wynika to z par. 13 ust. 1 pkt. 4 rozporządzenia MF w sprawie sprawozdań jednostek sektora finansów publicznych w zakresie operacji finansowych

"W kategorii depozyty jednostka nie wykazuje środków znajdujących się na rachunku bankowym na koniec IV kwartału, otrzymanych od innej jednostki lub na rzecz innej jednostki, które będzie zobowiązana zwrócić w wyniku rozliczenia w następnym kwartale, z uwzględnieniem okresu przejściowego, np. dotacji. Takie środki wykazuje jednostka, której zostały one zwrócone w kwartale następnego roku budżetowego i zaliczone przez nią do środków poprzedniego okresu sprawozdawczego, czyli IV kwartału."

Ja nie wykazuję takich środków w Rb-ZN, zgodnie z wskazówką ze Starostwa sprawozdania powinno się uzgodnić następująco: dochody wykonane-dochody przekazane ze sprawozdania RB-27ZZ powinny być zgodne z depozytami na żądanie ze sprawozdania Rb-ZN.
annnow
Praktykant
Od: 05 mar 2018, 23:42
Zajmuję się: fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x