sprawozdanie rzeczowo finansowe
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: sprawozdanie rzeczowo finansowe
Samo wpisywanie wniosków nie jest takie skomplikowane. Gorzej potem z ocenianiem, rozliczaniem itd. Aż się boję przyszłego roku. PFRON nie pomyślał i na początek dał dwie największe kobyły do realizacji w SOW. Pewnie, że mozemy protestować, ale to i tak nic nie da. Wydali kupę milionów na durny system, który nijak się ma do naszej pracy. Wymyśliła go osoba, która kompletnie nie wie, jak pracujemy. SOW jest dla mnie niesamowitym utrudnieniem. Robię w nim tylko część zadań z AS, a i tak się na nim nie znam i ciągle mam jakieś błędy i nie wiem, jak się w tym poruszać. MASAKRA - nie widzę tego przy prawie 2 tysiącach wniosków z samego ort.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
rozmawiałem z pcprem który wprowadza ortopedyczne, oni np. nie skanują orzeczeń czy zleceń, faktur, ponieważ mają je w papierze w segregatorze, do SOW wklepują tylko wniosek, myślę, że jest to jakiś sposób na ułatwienie sobie pracy i przeczekanie do momentu, aż SOW będzie sprawdzał zlecenia NFZleon pisze: 01 gru 2021, 9:29 Słuchajcie czy my nie możemy jakoś zaprotestować i wyrazić swojej i klientów niechęci do tego systemu????
Czyli wszystkie wnioski ortopedyczne trzeba będzie wklepywać za klienta i załączać faktury i 5 stron zleceń do każdej faktury????
Jak klienci składają wnioski w których maja kilka miesięcy albo nawet i cały rok???
Już tyle lat PFRON współpracuje z NFZ żeby dać nam dostęp do zleceń w systemie i ciągle NIC.... i ciągle niepotrzebna papierologia i drukowanie tych zleceń.
Naprawdę nie widzę tego w SOW!!!
-
- Praktykant
- Kontakt:
No tak, ale procedowanie wniosków w SOW polega na umieszczaniu w formie skanu wszystkich załączników. Do tej pory wpisywanie wniosków było dobrowolne i można było tego nie robić. Teraz niestety nas już do tego zmuszają. Mnie to najbardziej przeraża uzupełnianie wniosków (bo bardzo dużo jest niekompletnych) i potem rozliczanie. Za każdym razem, do każdego wniosku trzeba będzie dodawać rozliczenie, jak w as-ie???
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Aktywny samorząd
- Kontakt:
Do nas dzwonił Pan z Oddziału i też twierdził, że w przypadku środków ortopedycznych nie trzeba wrzucać do systemu skanu faktur, zleceń i orzeczeń. Twierdził, że wystarczy wprowadzić sam wniosek bez załączników.
-
- Praktykant
- Kontakt:
a co z generowaniem tego nowego raportu? Wystarczy wpisać wnioski, czy trzeba je rozliczyć w sow-ie tez?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
a gdzie masz napisane, na czym polega procedowanie? dla nie procedowanie to przerobienie wniosku w systemie czyli: wprowadzenie wniosku do SOW, ocena (o ile jest), wypłata pieniędzy, w miedzy czasie pismo inf. o przyznaniu środków i o wypłaciemarta2005 pisze: 01 gru 2021, 10:00 No tak, ale procedowanie wniosków w SOW polega na umieszczaniu w formie skanu wszystkich załączników. Do tej pory wpisywanie wniosków było dobrowolne i można było tego nie robić. Teraz niestety nas już do tego zmuszają. Mnie to najbardziej przeraża uzupełnianie wniosków (bo bardzo dużo jest niekompletnych) i potem rozliczanie. Za każdym razem, do każdego wniosku trzeba będzie dodawać rozliczenie, jak w as-ie???
wniosek w formie papierowej i tak masz w szafie, wiec po co skanować, chyba że masz czas to nikt nie broni
-
- Praktykant
- Kontakt:
Na każdym szkoleniu trąbili, że wszystko docelowo ma być skanowane - cały wniosek wraz z załącznikami. Taka jest przecież idea tego całego systemu. NIe ja to wymyśliłam. Przecież "obrabiając" wnioski z AS-a też trzeba wszystko skanować. No chyba, że Ty tego nie robisz. No ale każdy robi, jak uważa.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: środki PFRON
- Kontakt:
Wiem, że to nie realne ale skoro to nas naciskają żeby wprowadzać wszystko w SOW dokładając nam roboty powinni sięgnąć dalej. Zakazać przyjmowania wniosków w formie papierowej i niech to wnioskodawcy wykonują tą pracę a nam zostanie tylko rozpatrywanie. Na stronie PFRON jest informacja, że za wnioskodawcę wnioski i umowy może procedować wyznaczony pełnomocnik. Bo bez tego tylko dojdzie nam obowiązków.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ale nie bardzo rozumiem. Ja z pisma rozumiem, że rekomendują---nie nakazują. Nie wynika to z rozporządzeń i z niczego.
My dzwoniliśmy do w-wy i jak zapytaliśmy o sposób liczenia danych do załącznika (tego raportu), tzn. co w przypadku gdy jedna osoba będzie miała 3 schorzenia, to czy liczymy ją w każdym schorzeniu czy mamy sobie wybrać jedno... to Pani była zaskoczona. Nie wiedziała to raz, po drugie mówi "no ale jak sobie wprowadzicie wnioski w sow to nie będzie problemu". My prosimy tyldę o pomoc w raporcie, dlatego chcieliśmy wiedzieć. Ostatecznie usłyszeliśmy że jak zrobimy raport nie z sow tylko w papierze to i tak oni tego nie będą wklepywać nigdzie więc róbta co chceta.
Te dane są im nie potrzebne!! To jest tylko próba przymuszenia, bo łapią się czego mogą. My upieramy się na pomijanie SOW ile się da. Jeśli nic się nie zmieni i nie wymyślą jakiegoś przepisu to nie ma co bawić się w SOW. strata czasu i nerwów.
A jeszcze widziałam dzisiaj te pełnomocnictwo do SOW (komunikat na stronie PFRON). Porażka. Wyłudzanie pieniędzy się zacznie. Ludzie będą podpisywać umowy za innych bez pełnomocnictw notarialnych - porażka.
My dzwoniliśmy do w-wy i jak zapytaliśmy o sposób liczenia danych do załącznika (tego raportu), tzn. co w przypadku gdy jedna osoba będzie miała 3 schorzenia, to czy liczymy ją w każdym schorzeniu czy mamy sobie wybrać jedno... to Pani była zaskoczona. Nie wiedziała to raz, po drugie mówi "no ale jak sobie wprowadzicie wnioski w sow to nie będzie problemu". My prosimy tyldę o pomoc w raporcie, dlatego chcieliśmy wiedzieć. Ostatecznie usłyszeliśmy że jak zrobimy raport nie z sow tylko w papierze to i tak oni tego nie będą wklepywać nigdzie więc róbta co chceta.
Te dane są im nie potrzebne!! To jest tylko próba przymuszenia, bo łapią się czego mogą. My upieramy się na pomijanie SOW ile się da. Jeśli nic się nie zmieni i nie wymyślą jakiegoś przepisu to nie ma co bawić się w SOW. strata czasu i nerwów.
A jeszcze widziałam dzisiaj te pełnomocnictwo do SOW (komunikat na stronie PFRON). Porażka. Wyłudzanie pieniędzy się zacznie. Ludzie będą podpisywać umowy za innych bez pełnomocnictw notarialnych - porażka.
-
- Praktykant
- Kontakt:
W Warszawie powiedzieli Ci, że można wypisywać ręcznie ten raport??? Bez umieszczania i procedowania wniosków w SOW?
Oprócz sprawozdanie rzeczowo finansowe - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
Opiekun prawny gdzie składa wniosek?
Dochód
aparat słuchowy binauralny
Wniosek sport, kultura , turystyka i rekreacja
Wniosek sport... a pomoc de minimis
zaopatrzenie ortopedyczne z poprzedniego roku
system cros
Brak zgodnosci zlecenia i faktury
Kierownik ON
Dokumenty rozliczeniowe przy dof. do barier
Sprzęt reh.os.prawne - dla kogo?
WYRÓWNYWANIE RÓZNIC WEKSEL