sprawozdanie rzeczowo finansowe - PFRON - zadania powiatów

Strona 4 z 8    [ Posty: 74 ]

Napisano: 02 gru 2021, 11:25

Z samego pisma wynika, że trzeba składać wyłącznie przez SOW wnioski o środki. Jeśli chodzi o sprawozdanie to zmieni się tylko to że mamy dodatkowy załącznik. Czyli robimy papierowo sprawozdanie standardowo i dodajemy załącznik. Więc nie trzeba tego generować, jeśli policzymy np. na piechotę.
W rozmowie usłyszeliśmy, że jak nie zrobimy z raportu z sow to możemy liczyc jak chcemy. Sprawozdania obowiązkowo wejdą w SOW dopiero od 2023 r.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29
Zajmuję się: PFRON

Napisano: 02 gru 2021, 11:39

Mi pani powiedziała w W-wie, ze trzeba wszystko robić w SOW, żeby sow policzył i wygenerował ten raport. To ja już nic nie wiem :/ . Chyba trzeba napisać psimo do W-wy, żeby oficjalnie się wypowiedzieli
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23

Napisano: 02 gru 2021, 11:39

Ale to trochę bez sensu...jeśli faktycznie trzeba by było składać wyłącznie przez SOW to jaki problem potem wygenerować raport, po co liczyć na piechotę?..

Ja jednak "czytam" to pismo inaczej. W piśmie jest np takie zdanie: "Zatem JEŚLI jednostka będzie stosowała system SOW do realizacji powyższych zadań to wartością dodana takiego podejścia będzie możliwość automatycznego wygenerowania danych niezbędnych (...)" I kolejne zdanie: "Zatem od 1 stycznia 2022 REKOMENDUJĘ (...)" - Dla mnie to ewidentnie możliwość , a nie obowiązek, a dodatkowe dane do sprawozdania (owszem obowiązkowe już od 2022 roku) można sobie zbierać w tabelce w excelu.

PS> Też się zastanawiam jak oznaczać osobę ze sprzężoną npr. Na pewno żeby kwoty się zgadzały to trzeba wybrać jeden symbol npr, wydaje mi się że pierwszy z orzeczenia, ale pewności nie mam ...
Pcprnowa
Referent
Od: 01 cze 2017, 10:28

Napisano: 02 gru 2021, 11:58

Oczywiście, że trzeba wprowadzić wszystko do sow aby wygenerowało raporty. Jednakże raporty nie są obowiązkowe. Można to zrobić tradycyjnie papierowo i wtedy dane w sow nie są potrzebne.
pppcccppprrr
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 17:29

Napisano: 02 gru 2021, 12:12

Wysłałam mailowo zapytanie do W-wy. Zobaczymy, co odpowiedzą.
marta2005
Praktykant
Od: 20 wrz 2017, 9:23

Napisano: 02 gru 2021, 12:40

Dla mnie to upoważnienie jest żenadą. Będę to konsultować z prawnikiem.
ŁG1
Praktykant
Od: 07 lip 2017, 13:37
Zajmuję się: osoby niepełnosprawne

Napisano: 02 gru 2021, 12:48

Dokładnie. To pełnomocnictwo wygląda jakby nie było konsultowane z prawnikiem, tylko pisane na kolanie.
dantes
Praktykant
Od: 22 kwie 2020, 9:14

Napisano: 02 gru 2021, 13:26

ja w ogóle nie wiem na co komu ten SOW, bo nie ułatwia ani osobom niepełnosprawnym, ani nam pracy. Już pomijając fakt że do złożenia wniosku potrzebny jest profil zaufany, a po ostatnim szkoleniu dowiedzieliśmy się że osoby które złożyły wniosek bez podpis (np Moduł III dopuszczał taką możliwość i PFRON na nasze zapytania odpowiadał że podpis nie jest potrzebny do realizacji wniosku) zgodnie z prawem powinny być wezwane do uzupełnienia podpisu!
Następna kwestia to taka że SOW nijak ma się do KPA, co z UPP po złożeniu wniosku, uzupełnienia dokumentów itp, co z zapisem - dotyczącym dostarczenia korespondencji przesyłką rejestrowaną?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2021, 13:28 przez GabrielaGW, łącznie zmieniany 1 raz.
GabrielaGW
Praktykant
Od: 21 cze 2021, 14:21
Zajmuję się: dofinansowania PFRON

Napisano: 02 gru 2021, 13:27

Ja rozmawiałam z Panem z PFRON-u i wygenerowanie raportu będzie możliwe tylko poprzez system SOW co wiąże się z tym, że wnioski muszą być wprowadzone.
olapcpr
Praktykant
Od: 25 lip 2019, 7:47
Zajmuję się: AA

Napisano: 02 gru 2021, 13:38

olapcpr pisze:
02 gru 2021, 13:27
Ja rozmawiałam z Panem z PFRON-u i wygenerowanie raportu będzie możliwe tylko poprzez system SOW co wiąże się z tym, że wnioski muszą być wprowadzone.
A co innego miał powiedzieć?? Wygenerowanie raportu oczywiście, że możliwe tylko po wprowadzeniu danych do systemu, ale zawsze można uzupełnić tabelkę ręcznie używając do pomocy excela. Pytanie cały czas: czy w końcu musi być raport z systemu czy można ręcznie?
pcprkolb
Referent
Od: 07 kwie 2014, 14:02
Zajmuję się:

Strona 4 z 8    [ Posty: 74 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem