sprawozdanie rzeczowo finansowe
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
Re: sprawozdanie rzeczowo finansowe
Z samego pisma wynika, że trzeba składać wyłącznie przez SOW wnioski o środki. Jeśli chodzi o sprawozdanie to zmieni się tylko to że mamy dodatkowy załącznik. Czyli robimy papierowo sprawozdanie standardowo i dodajemy załącznik. Więc nie trzeba tego generować, jeśli policzymy np. na piechotę.
W rozmowie usłyszeliśmy, że jak nie zrobimy z raportu z sow to możemy liczyc jak chcemy. Sprawozdania obowiązkowo wejdą w SOW dopiero od 2023 r.
W rozmowie usłyszeliśmy, że jak nie zrobimy z raportu z sow to możemy liczyc jak chcemy. Sprawozdania obowiązkowo wejdą w SOW dopiero od 2023 r.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Mi pani powiedziała w W-wie, ze trzeba wszystko robić w SOW, żeby sow policzył i wygenerował ten raport. To ja już nic nie wiem :/ . Chyba trzeba napisać psimo do W-wy, żeby oficjalnie się wypowiedzieli
-
- Referent
- Kontakt:
Ale to trochę bez sensu...jeśli faktycznie trzeba by było składać wyłącznie przez SOW to jaki problem potem wygenerować raport, po co liczyć na piechotę?..
Ja jednak "czytam" to pismo inaczej. W piśmie jest np takie zdanie: "Zatem JEŚLI jednostka będzie stosowała system SOW do realizacji powyższych zadań to wartością dodana takiego podejścia będzie możliwość automatycznego wygenerowania danych niezbędnych (...)" I kolejne zdanie: "Zatem od 1 stycznia 2022 REKOMENDUJĘ (...)" - Dla mnie to ewidentnie możliwość , a nie obowiązek, a dodatkowe dane do sprawozdania (owszem obowiązkowe już od 2022 roku) można sobie zbierać w tabelce w excelu.
PS> Też się zastanawiam jak oznaczać osobę ze sprzężoną npr. Na pewno żeby kwoty się zgadzały to trzeba wybrać jeden symbol npr, wydaje mi się że pierwszy z orzeczenia, ale pewności nie mam ...
Ja jednak "czytam" to pismo inaczej. W piśmie jest np takie zdanie: "Zatem JEŚLI jednostka będzie stosowała system SOW do realizacji powyższych zadań to wartością dodana takiego podejścia będzie możliwość automatycznego wygenerowania danych niezbędnych (...)" I kolejne zdanie: "Zatem od 1 stycznia 2022 REKOMENDUJĘ (...)" - Dla mnie to ewidentnie możliwość , a nie obowiązek, a dodatkowe dane do sprawozdania (owszem obowiązkowe już od 2022 roku) można sobie zbierać w tabelce w excelu.
PS> Też się zastanawiam jak oznaczać osobę ze sprzężoną npr. Na pewno żeby kwoty się zgadzały to trzeba wybrać jeden symbol npr, wydaje mi się że pierwszy z orzeczenia, ale pewności nie mam ...
-
- Stażysta
- Kontakt:
Oczywiście, że trzeba wprowadzić wszystko do sow aby wygenerowało raporty. Jednakże raporty nie są obowiązkowe. Można to zrobić tradycyjnie papierowo i wtedy dane w sow nie są potrzebne.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Wysłałam mailowo zapytanie do W-wy. Zobaczymy, co odpowiedzą.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: osoby niepełnosprawne
- Kontakt:
Dla mnie to upoważnienie jest żenadą. Będę to konsultować z prawnikiem.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dokładnie. To pełnomocnictwo wygląda jakby nie było konsultowane z prawnikiem, tylko pisane na kolanie.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dofinansowania PFRON
- Kontakt:
ja w ogóle nie wiem na co komu ten SOW, bo nie ułatwia ani osobom niepełnosprawnym, ani nam pracy. Już pomijając fakt że do złożenia wniosku potrzebny jest profil zaufany, a po ostatnim szkoleniu dowiedzieliśmy się że osoby które złożyły wniosek bez podpis (np Moduł III dopuszczał taką możliwość i PFRON na nasze zapytania odpowiadał że podpis nie jest potrzebny do realizacji wniosku) zgodnie z prawem powinny być wezwane do uzupełnienia podpisu!
Następna kwestia to taka że SOW nijak ma się do KPA, co z UPP po złożeniu wniosku, uzupełnienia dokumentów itp, co z zapisem - dotyczącym dostarczenia korespondencji przesyłką rejestrowaną?
Następna kwestia to taka że SOW nijak ma się do KPA, co z UPP po złożeniu wniosku, uzupełnienia dokumentów itp, co z zapisem - dotyczącym dostarczenia korespondencji przesyłką rejestrowaną?
Ostatnio zmieniony 02 gru 2021, 13:28 przez GabrielaGW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: AA
- Kontakt:
Ja rozmawiałam z Panem z PFRON-u i wygenerowanie raportu będzie możliwe tylko poprzez system SOW co wiąże się z tym, że wnioski muszą być wprowadzone.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
A co innego miał powiedzieć?? Wygenerowanie raportu oczywiście, że możliwe tylko po wprowadzeniu danych do systemu, ale zawsze można uzupełnić tabelkę ręcznie używając do pomocy excela. Pytanie cały czas: czy w końcu musi być raport z systemu czy można ręcznie?olapcpr pisze: 02 gru 2021, 13:27 Ja rozmawiałam z Panem z PFRON-u i wygenerowanie raportu będzie możliwe tylko poprzez system SOW co wiąże się z tym, że wnioski muszą być wprowadzone.
Oprócz sprawozdanie rzeczowo finansowe - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
Opiekun prawny gdzie składa wniosek?
Dochód
aparat słuchowy binauralny
Wniosek sport, kultura , turystyka i rekreacja
Wniosek sport... a pomoc de minimis
zaopatrzenie ortopedyczne z poprzedniego roku
system cros
Brak zgodnosci zlecenia i faktury
Kierownik ON
Dokumenty rozliczeniowe przy dof. do barier
Sprzęt reh.os.prawne - dla kogo?
WYRÓWNYWANIE RÓZNIC WEKSEL