mkaz pisze:ad. 1
niestety żaden raport tego nie generuje. Ale wg moich obliczeń, jeżeli osoba wnioskowała o kartę elek. i tradycyjną to liczysz to jako 1 kartę.
Dokładnie tak jak napisałeś - liczysz tą którą wydałeś jako 1, że później wydasz drugą formę to się nie liczy. np. osoba zamawia plastikową i elektroniczną to zawsze elektroniczną wydasz 1.
iks_ps pisze:
Co do mojego czwartego pytania - w tabeli 2 pkt 1 "liczba KDR" wyskakuje mi powiedzmy 100 - "z tego": 1.1 "wydanych" powiedzmy 120. To chyba nielogiczne, bo ta pierwsza liczba powinna być większa od drugiej.
Weź pod uwagę, że w tabeli 2 wiersz "Liczba Kart Dużej Rodziny, z tego:" - tam masz liczbe przyznanych kart. np. 100, ale wydales 120. Dlaczego? Przyczyna może być prosta. Wiersz 1 dotyczy okresu od 01.01.2018 do 30.06.2018 czyli w tym okresie przyznales 100 kart. A wydales 120? Jak to możliwe? A tak, że tutaj liczy się również okres wydania kart (01.01.2018 do 30.06.2018). Mogłeś zamówić karty w grudniu, wydałeś je w styczniu stąd jest ich więcej niż przyznanych.
Objaśnienia HD co do: "Tabela 2 -- 1.1 Wydanych" HELPDESK KDR:
W T2 W3 zliczane są karty ze statusem WYDANA. Zliczane są również karty dostarczone we wcześniejszych miesiącach a WYDANE w zadanym okresie sprawozdawczym.
Definicja dla W3: Liczba osób, którym wydano kartę oraz dla których data wydania przynajmniej jednej karty tradycyjnej, elektronicznej lub obu zawiera się w zadanym okresie sprawozdawczym.
W sumie przy liczbie "wydanych" kart trzeba brać pod uwagę, że mogłeś zamówić elektroniczną - ona po zamówieniu jest już wydana i liczona w sprawozdaniu, nieważne, że wydasz później tradycyjną - liczy się ta pierwsza którą wydasz. Heh, po prostu te sprawozdanie powinno wyglądać zupełnie inaczej. Brak analizy danych, których MRPIPS nie planuje to dopiero będzie lipa. A w przyszłym roku szykują jeszcze nową wersję, wtedy będzie kosmos. Rozmawiam z osobami zajmującymi się KDR i mają identyczne zdanie jak ja. To sprawozdanie powinno być bardziej przejrzyste.
Polecam na przyszłość prowadzić swój rejestr (EXCEL/wersja papierowa itp). W sumie dzięki rejestrowi doszedłem dlaczego w systemie mam więcej kart wydanych niż "faktycznie plastikowych" wydałem - nie policzyłem elektronicznych ze statusem WYDANA. Jeżeli gdzieś podaliście inną liczbę, to sprawdźcie jeszcze raz dokładnie z tymi "wydanymi" elektronicznymi.
KDR