Sprawozdanie S01 - kilka pytań - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 31 lip 2018, 12:42

Witam. Pierwszy raz robię sprawozdanie i mam pewne wątpliwości.
1. Wygenerowało mi liczbę wniosków o przyznanie KDR, której nie mogę ogarnąć. Tzn. liczba wniosków złożonych przez rodzinę po raz pierwszy (poz. 1.1) w zasadzie się zgadzałaby, choć tu mam zagwozdkę. Pod koniec czerwca przyszedł nam jeden wniosek elektroniczny i jeden zwykły. Pierwszy odebrany dopiero w lipcu, drugi w lipcu wprowadzony. Czy system je wliczył do pierwszego półrocza?
2. Rozumiem, że są to czyste wnioski o przyznanie? Jeśli były wnioski o duplikaty czy przedłużenie z powodu nauki, ewentualnie dodatkową formę to nie liczy jak o przyznanie?
3. Nie zgadzają się koszty dotyczące domówienia KDR (poz. 6), różnica jest dosłownie kilkugroszowa, nie mam pojęcia czemu, tak jak i osoba od finansów. Czy wykazać te faktycznie poniesione koszty?
4. W tabeli 2 liczba KDR jest o kilkanaście mniejsza niż wydanych. A przecież jak jest zwrot "z tego" to chyba powinno być odwrotnie.
5. Rozumiem, że sprawdzam, zapisuję i przekazuję do wojewody? Tzn. nie ma jakichś podpisów elektronicznych?
Z góry dzięki za rozwianie tych wątpliwości. :)
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 31 lip 2018, 15:07

ad. 1 i 2
wnioski o przyznanie KDR liczy tylko te, które zostały rozpatrzone, tzn. że przyznałaś/eś im kartę do 30.06. W wierszu 1 Tabeli 1 liczy tylko nowe rodziny.
ad. 3
sprawdz koszty obłsugi wniosków do 28 lutego i od 1 marca bo były rózne kwoty.
ad.4
nie wiem o co chodzi
ad. 5
wpisujesz kwoty wykorzystanej dotacji w ostatniej kolumnie, jak masz uwagi to też je zamieszczasz, zapisujesz i zatwierdzasz i wysyłasz bez podpisu elek.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 01 sie 2018, 8:15

Dzień dobry wszystkim. Ja tez pierwszy raz robię to sprawozdanie i tez mam problemy. W tabeli nr 1 nie wszystko mi się zgadzało ale znalazłam błędy - problem mam jednak z tabelą nr 2,
i tak po kolei:
1.1 Karty wydane- w którym raporcie to znajdę? ( o ile znajdę)- i czy są to karty tradycyjne jak i elektroniczne, czyli jeśli był np 1 wniosek i wnioskodawca zaznaczył kartę tradycyjna i elektroniczna to liczę je jako 2?
Punkty 2., 3., 3.1 i 3.2. - jaki raport wygenerować żeby sprawdzić?
7. Decyzje administracyjne - w systemie generuje mi 9 podczas gdy była tylko 1 i to w styczniu dla 5 osób.
Czy w komentarzu co do tabeli nr 2 też zaznaczam poprawki?
Z góry dziękuję za odpowiedź - dobrze ze jest to forum ;)
kdr.04
Stażysta
Od: 27 lip 2018, 7:31
Zajmuję się: kdr

Napisano: 01 sie 2018, 9:41

Dzięki za sugestie.
Faktycznie, jeszcze wczoraj wszedłem w SI KDR do spraw, które wprowadzała moja poprzedniczka i wyszło mi skąd ta różnica kwotowa.
Przy okazji inne pytanie - skoro ktoś wnioskuje o duplikat i w systemie wyskakuje mi właśnie wniosek o duplikat, a domawia kartę elektroniczną dla siebie, to czy w sprawozdaniu (tabela 1, pkt 6) również uwzględnić to jako wniosek o przyznanie dodatkowej formy?
Co do mojego czwartego pytania - w tabeli 2 pkt 1 "liczba KDR" wyskakuje mi powiedzmy 100 - "z tego": 1.1 "wydanych" powiedzmy 120. To chyba nielogiczne, bo ta pierwsza liczba powinna być większa od drugiej.
kdr.04 pisze: 7. Decyzje administracyjne - w systemie generuje mi 9 podczas gdy była tylko 1 i to w styczniu dla 5 osób.
Moim skromnym zdaniem chodzi o nie o decyzje w znaczeniu aktu administracyjnego, tylko ilu osób dotyczyła. Miałem niedawno odmowę i w systemie odhaczałem członków rodziny, których ta odmowa dotyczy. Co nie zmienia faktu, że 5 to nie 9. Tu nic nie pomogę niestety.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2018, 9:45 przez iks_ps, łącznie zmieniany 1 raz.
iks_ps
Stażysta
Od: 10 lip 2018, 18:39
Zajmuję się: PS

Napisano: 01 sie 2018, 9:43

ad. 1
niestety żaden raport tego nie generuje. Ale wg moich obliczeń, jeżeli osoba wnioskowała o kartę elek. i tradycyjną to liczysz to jako 1 kartę. Ja prowadzę sobie statystykę, ale ile się namęczę, żeby doliczyć się wyników ze sprawozdania to moje. Żaden raport nie generuje wyników wierszy 2-3.
Liczba wydanych decyzji - wygeneruj raport - Liczba wniosków i decyzji adm. Prawdopodobnie możesz mieć ten sam błąd co ja. Dla osoby która zamawiała duplikat źle zaznaczyłam informacje o opłacie i mam tam zaznaczone, że wydałam jej dec. o odmowie zwolnienia z opłaty za wydanie duplikatu. Dlatego liczy mi tam 1 dec. której w ogóle nie wydałam. Nie ta sie tego poprawić ani dokonać korekty przez Help desc. Trzeba to opisac w komentarzu w sprawozdaniu. Mój błąd nie generował kosztów całe szczęście.
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 sie 2018, 7:40

mkaz pisze:ad. 1
niestety żaden raport tego nie generuje. Ale wg moich obliczeń, jeżeli osoba wnioskowała o kartę elek. i tradycyjną to liczysz to jako 1 kartę.
Dokładnie tak jak napisałeś - liczysz tą którą wydałeś jako 1, że później wydasz drugą formę to się nie liczy. np. osoba zamawia plastikową i elektroniczną to zawsze elektroniczną wydasz 1.
iks_ps pisze: Co do mojego czwartego pytania - w tabeli 2 pkt 1 "liczba KDR" wyskakuje mi powiedzmy 100 - "z tego": 1.1 "wydanych" powiedzmy 120. To chyba nielogiczne, bo ta pierwsza liczba powinna być większa od drugiej.
Weź pod uwagę, że w tabeli 2 wiersz "Liczba Kart Dużej Rodziny, z tego:" - tam masz liczbe przyznanych kart. np. 100, ale wydales 120. Dlaczego? Przyczyna może być prosta. Wiersz 1 dotyczy okresu od 01.01.2018 do 30.06.2018 czyli w tym okresie przyznales 100 kart. A wydales 120? Jak to możliwe? A tak, że tutaj liczy się również okres wydania kart (01.01.2018 do 30.06.2018). Mogłeś zamówić karty w grudniu, wydałeś je w styczniu stąd jest ich więcej niż przyznanych.

Objaśnienia HD co do: "Tabela 2 -- 1.1 Wydanych" HELPDESK KDR:
W T2 W3 zliczane są karty ze statusem WYDANA. Zliczane są również karty dostarczone we wcześniejszych miesiącach a WYDANE w zadanym okresie sprawozdawczym.
Definicja dla W3: Liczba osób, którym wydano kartę oraz dla których data wydania przynajmniej jednej karty tradycyjnej, elektronicznej lub obu zawiera się w zadanym okresie sprawozdawczym.

W sumie przy liczbie "wydanych" kart trzeba brać pod uwagę, że mogłeś zamówić elektroniczną - ona po zamówieniu jest już wydana i liczona w sprawozdaniu, nieważne, że wydasz później tradycyjną - liczy się ta pierwsza którą wydasz. Heh, po prostu te sprawozdanie powinno wyglądać zupełnie inaczej. Brak analizy danych, których MRPIPS nie planuje to dopiero będzie lipa. A w przyszłym roku szykują jeszcze nową wersję, wtedy będzie kosmos. Rozmawiam z osobami zajmującymi się KDR i mają identyczne zdanie jak ja. To sprawozdanie powinno być bardziej przejrzyste.

Polecam na przyszłość prowadzić swój rejestr (EXCEL/wersja papierowa itp). W sumie dzięki rejestrowi doszedłem dlaczego w systemie mam więcej kart wydanych niż "faktycznie plastikowych" wydałem - nie policzyłem elektronicznych ze statusem WYDANA. Jeżeli gdzieś podaliście inną liczbę, to sprawdźcie jeszcze raz dokładnie z tymi "wydanymi" elektronicznymi.

KDR :lol:
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 02 sie 2018, 8:03

gdyby nie to forum to byśmy zginęli.
Pomimo, że prowadzę rejestry ręczne to i tak przez tydzień liczę i płaczę bo ciężko mi dojść dlaczego w sprawozdaniu w części statystycznej są takie dane a nie inne. Czy jest ktoś, kto sie tymi wygenerowanymi nie przejmuje i puszcza sprawozdanie bez sprawdzania i wpisuje tylko wykorzystane kwoty?
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 sie 2018, 11:02

Też się nad tym zastanawiałam, skoro miesięczne sprawozdania robimy i na bieżąco piszemy uwagi to myślałam ze powinno wszystko się zgadzać, ale chyba tak nie jest do końca :roll:
kdr.04
Stażysta

Napisano: 02 sie 2018, 13:23

Mam pytanie zapisałam "komentarz" w sprawozdaniu , ale jeszcze nie zatwierdziłam, następnie dałam "wstecz" i po ponownym wygenerowaniu sprawozdania nie widzę wcześniejszego komentarza- czy to normalne? Czy możliwe jest ze mimo iż jeszcze nie zatwierdziłam sprawozdania "Uwagi" zostały przekazane?
kdr.04
Stażysta

Napisano: 06 sie 2018, 12:03

A zapisałaś sprawozdanie? Mi chyba też komentarz zniknął po ponownym wygenerowaniu sprawozdania. Moim zdaniem on po prostu się czyści gdy jeszcze raz generujesz sprawozdanie. Musisz na nowo wypełnić, bo niemożliwe zeby był przekazany przed zatwierdzeniem. Dlatego komentarz dodawaj dopiero na samym końcu przed wysłaniem i go zapisz (po wyslaniu zobaczysz go na wydruku pdf jak wyszukasz to sprawozdanie)
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem