sprzet rehabilitacyjny

ODPOWIEDZ
linus666

sprzet rehabilitacyjny

Post autor: linus666 »

Czy można refundować taki sprzęt rehabilitacyjny jak wanna z hydromasażem?? Jeśli tak, to jakim osobom się to nalezy i cza jakieś schorzenia muszą być wyszczególnione??? nie miałam jeszcze takiego dofinansowania a moja poprzedniczka nie za bardzo chce mi pomóc.... mam nawet chłopaka młodego, co chce mi złożyć wniosek na .... atlas z hantlami .... masakra ...
eryk

Re: sprzet rehabilitacyjny

Post autor: eryk »

zaświadczenie od lekarza specjalisty, że jest to sprzęt rehabilitacyjny niezbędny do rehabilitacji w domu. Wykluczyć sprzęt z wyrobów medycznych np. wanna z hydromasażem (do domu mniejszy koszt, na usługi rehabilitacji powyżej kilkunastu tys.). W wannie z hydromasażem nie można się kąpać z detergentami ponieważ to niszczy sprzęt (zapis producenta), wanna musi być dodatkowym wyposażeniem łazienki tylko dla osoby niepełnosprawnej.
linus666

a coś koleżanka mi wspomniałą, że może być ona dofinansowana tylko dzieciom z mukowiscydozą a nie osobom dorosłym
PCPR

Post autor: PCPR »

Wiele wyznaczników ustala sam realizator. PFRON często w przypadku sprzętów rehabilitacyjnych odpowiada, że decyzja należy do realizatora i że trzeba indywidualnie rozpatrywać wnioski.
Ale hantle, to faktycznie przegięcie ;)
linus666

akurat była pani w imieniu syna z faktura pro forma ... 3.800,00 zł i około 20 pozycji na tej fakturze typu: hantle - różne wagi ... stojaki do hantli itp. .... masakra .... powiedziałam, żeby lekarz to zobaczył... ciekawe co on na to ... :) a druga sprawa, czy sprzęt rehabilitacyjny musi być wystawiony w stawce 8% ???
Sandra0990

Post autor: Sandra0990 »

Lepiej znaleźć firmę z dobrym sprzętem w rozsądnej cenie. Ja kupuję na Mdh.pl. Nie liczyłabym na refundacje..a jeśli już, chyba są jakieś ograniczenia, tak jak masz zrobić sobie implant zęba za darmo to musisz zrobić srebrny...
Kokos

Post autor: Kokos »

Nie wiem, jak to jest, ja sporo słyszę o dofinansowaniu rehabilitacji, ale z wanną się nie spotkałam jeszcze. Sami wypożyczaliśmy sprzęt z https://www.sofmed.pl/. Wiem, że na tej stronie jest napisane, że buty ortopedyczne dofinansowuje nfz. Z wanną może być jednak nieco trudniej.
ODPOWIEDZ