środki PFRON i decyzje administracyjne

Danisz72
Praktykant
Zajmuję się: m.in.pomoc osobom niepełnosprawnym/cudzoziemcom
Kontakt:

środki PFRON i decyzje administracyjne

Post autor: Danisz72 »

Czy któryś z PCPR-ów wydaje decyzje administracyjne dotyczące zadań powiatu finansowanych ze środków PFRON?

Temat może przebrzmiały, ale po otrzymaniu w dniu dzisiejszym decyzji z SKO (mazowsze) ZŁUPIAŁAM:!: :!: :o :o :o :o
Danisz72
Praktykant
Kontakt:

Re: środki PFRON i decyzje administracyjne

napiszcie tak lub nie... będę widziała jaka jest skala tego zjawiska
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

słyszałem, o wyrokach SKO, z których wynika, że te nasze informacje o przyznaniu dofinansowania powinny by decyzjami adm., nasz prawnik mówi, póki co róbcie jak do tej pory, a jak coś będzie odgórnie (czy to z ministerstwa, czy po kontroli, czy sami będziemy mieć wyrok SKO) to wtedy się pomyśli :)

ps. pochwal się tym wyrokiem
Danisz72
Praktykant
Kontakt:

no i proszę wedle życzenia...mam nadzieję że to forum zyje i ktoś się odezwie również.
Załączniki
decyzja_SKO.pdf
decyzja
(307.66 KiB) Pobrany 43 razy
Awatar użytkownika
wolfnash
Referent
Zajmuję się: Rehabilitacja społeczna, WTZ, AS i wszytko co dorzucą w tym zakresie.
Kontakt:

Post autor: wolfnash »

W 2015r podczas szkolenia dyrektor PFRON, zdecydowanie mówił, że informacje o rozpatrzeniu wniosku w ramach środków PFRON nie są decyzjami administracyjnymi.
Kaśka80
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Kaśka80 »

U nas nie ma decyzji a informacje o rozpatrzeniu wniosku. Mamy decyzję SKO, w której piszą, że prawo jasno określa, gdzie postępowanie ma kończyć się wydaniem decyzji administracyjnej. Zatem tam, gdzie nie ma takiego przepisu, nie musi być wydawana decyzja.
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

Kaśka80 pisze:U nas nie ma decyzji a informacje o rozpatrzeniu wniosku. Mamy decyzję SKO, w której piszą, że prawo jasno określa, gdzie postępowanie ma kończyć się wydaniem decyzji administracyjnej. Zatem tam, gdzie nie ma takiego przepisu, nie musi być wydawana decyzja.
poproszę o skan tej decyzji
Danisz72
Praktykant
Kontakt:

Kaśka80 proszę o zamieszczenie...z góry dziękuję:)
lena8
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Post autor: lena8 »

Temat był już poruszany na forum, wiem że niektóre powiaty piszą decyzje odmowne (tylko odmowne) ale większość nie. Orzecznictwo sądów w większości nakazuje pisać decyzje administracyjne zgodnie z wyrokiem SN z 2012r. W internecie jest mnóstwo tego typu wyroków. Są też sądy które nie podzielają tego zdania. I w sumie nie wiadomo co robić, tym bardziej że PFRON nie przyjmuje do wiadomości wyroków nakazujących wydawanie decyzji. Jeżeli sąd administracyjny w danym województwie przyjmie stanowisko że powinny być wydawane decyzje administracyjne to powiaty nijak się przed tym nie wybronią... Niestety.
olo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: olo »

My mieliśmy szkolenie z oddziałem PFRON i jasno nam mówili, że nie mamy podstaw do wydawania decyzji administracyjnych. Tak samo ostatnio byłam na szkoleniu z KPA i usłyszałam to samo.
ODPOWIEDZ