stały po nowemu - wersja light - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 17 lut 2017, 13:52

Otworzyłem już podobny temat - ale trochę za dużo wątków tam wchodziło w grę.
A więc weźmy sytuację, która pewnie będzie najczęściej spotykana:

Do XII ub. roku klient ma 317 zł z okresowego. Na początku stycznia składa podanie i dostaje okresowy od I do VI, też 317zł/m
10.I klient składa podanie o stały i daje potwierdzenie złożenia wniosku o orzeczenie.
1) - co dalej, uchylamy ten okresowy i przyznajemy nowy?
2) - jeśli 15.II przyjdzie z orzeczeniem - jak wyliczyć mu wysokość stałego za I, II i dalej? (wg przepisów okresowy ma być dochodem ale chyba obowiązuje zasada poprzedniego miesiąca?)
Xman

Napisano: 17 lut 2017, 16:08

to nie jest wersja light:):) no właśnie, okresowy przyznany na zasadach ogólnych a nie do wszczętego postępowania.... idzie się powiesić.
Według mnie bym nie liczyła do stałego. bo niby z jakiej racji. Ale gdyby uchylić( tylko dlaczego i jakie podstawy) o dać do nowych zasad to y było prostsze.
Teraz nowa wersja " góry" ze względu na to ,ze w zmianach jest powiedziane ,ze stare sprawy pod rygorem nowych zasad to przeliczmy do okresówek które były,
Ja mam teraz stały po 1,5 roku wyrok sadowy. Były okresówki , nakazano mi przeliczyć. POWODZENIE :twisted: :roll: :lol:
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Napisano: 18 lut 2017, 0:56

Nie no - właśnie to co opisałem to wersja jaka będzie najczęściej się przytrafiać.
Czyli klient, który ma przyznany okresowy występuje o z. stały.
I teraz właśnie kwestia - co dalej.
Xman

Napisano: 21 lut 2017, 12:10

No kaman, nikt nie miał już takiego przypadku?
Xman

Napisano: 21 lut 2017, 15:36

podbijaj temat , spytam jaki pogląd na taki przypadek ma ktoś z sko. podbijaj żeby się zgubił.
Wredniocha
Referent

Napisano: 21 lut 2017, 16:01

Jest propozycja: nie uchylasz okresowego , ale wszczynasz postępowanie i zawieszasz. Jak dostanie stały to wliczasz mu okresowy do VI/2017.
A teraz ciekawostka cytuję" jak się odwoła to pomyślą głowy od nas , nie jedna a kilka" :lol: :lol: :lol: :lol:
Wredniocha
Referent

Napisano: 21 lut 2017, 22:18

Dzięki za zaangażowanie : )
Muszę to przemyśleć jeszcze raz i pewnie na tym nie koniec - z ustawy wynika, że tylko ten okresowy z czasu zawieszenia postępowania ma być liczony jako dochód. W tym przypadku od 10.I do 15.II. (a dokładnie to chyba do 14.II - bo 15 już wznowimy postępowanie)
Xman

Napisano: 22 lut 2017, 8:44

ja tez tak myślę i tak argumentowałam. co innego jak zawieszam , daje okresowy- nowe zasady a co innego jak dostaje okresowy na zasadach ogólnych i przyjdzie w między czasie po stały. kiedyś mi mówiono że prawo należy czytać wprost , to tak czytam........widać o dupę rozbić takie czytanie. KTO WYMYŚLIŁ UTRUDNIENIA. JAKI DEBIL. JESTEM ZA TYM OBY ODLICZAĆ OKRESOWE BO TO JEST NIESPRAWIEDLIWE I TO KAŻDY OKRESOWY PO PROSTY " OKRESOWY WLICZA SIĘ" TYLKO TAKA ZMIANA. Do tego po co wszczęcie jak sam wniosek już wszczyna postępowanie. :evil: :roll: :cry: :!:
Wredniocha
Referent

Napisano: 22 lut 2017, 9:28

I pomyśleć, ze przepisy powinny być czytelne także, a wręcz przede wszystkim dla... klientów : \
Xman

Napisano: 22 lut 2017, 10:17

:( :x :x
Wredniocha
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Oprócz stały po nowemu - wersja light - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:

Wywiad środowiskowy - zmiana wstecz
ZASIŁEK STAŁY
Dożywianie dzieci z UKR
Terminal
schronienie
MK1
kpa
decyzja odmowna zasiłek stały brak oczeczenia
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x